Цигуларката Лия Петрова обиколи Япония с ансамбъл "Софийски солисти"

Лия Петрова и "Софийски солисти" в Йокохама, Япония

Лия е едва на шест, когато за първи път застава пред камерния ансамбъл "Софийски солисти". Оттогава са минали години и въпреки че тя е все още много млада, вече има натрупан солиден опит по европейските сцени, при това и в много престижни партньорства. 

Цигуларката, която спечели първа награда на конкурса "Карл Нилсен" в Дания, бе поканена да участва в турнето на "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров през ноември. Маестрото сподели:

Нашите турнета са едни от най-големите в Япония – ние не падаме под 20 концерта и преминаваме през цялата територия от Сапоро до Хирошима, това са много над 1000 км и режимът е доста сериозен. Трябва да кажа, че аз съм възхитен от това момиче. Аз знам качествата ѝ, защото я познавам от 6-годишна като цигулар – фантастично се развива, но сега откривам тази психическа и физическа издържливост и концентрация, този великолепен маниер на поведение – най-доброто, което може да бъде една българка в чужбина. Не стига, че е млада и красива, тя е обаятелна! С 4-5 езика се справя и винаги знае как да говори, за да създаде една светла среда около себе си.

Лия Петрова казва, че със "Софийски солисти" е голямо удоволствие да се работи, а сред тях е като в приятелски, дори семеен кръг. Общуването с тях на родния български език по време на пътуването из непознатата Япония също е било приятно. Те са страхотни професионалисти и накрая вече имахме пълна свобода на сцената, можехме да импровизираме, към което всъщност всички ние, музикантите, се стремим.

Чуйте в звуковия файл цялото интервю с Лия Петрова – с интересни подробности за концертите ѝ с камерния ансамбъл "Софийски солисти" в прекрасните японски зали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!