Трагедията в Хитрино

Взривът опожари и срина десетки сгради, жителите на селото са евакуирани

| обновено на 10.12.16 в 19:24
Снимка: Радио Шумен
Седем души са загинали, а 29 са били ранени при експлозия на цистерни с пропан-бутан в шуменското село Хитрино рано тази сутрин, след като товарен влак дерайлира в района на гарата, съобщиха за БНР от МВР.

По данни на полицията експлозията е предизвикана от последните два вагона на композицията, които са закачили далекопровод на гарата. 

Хронология на трагедията 

Инцидентът е станал в 5.37 часа тази сутрин. Чули са се два много силни взрива. Според местните хора мястото в долната част на селото е огнен ад. Всички къщи са сринати. Взривът е съборил сградите на автогарата и на общината. В къщите има затрупани хора и никой не знае колко точно са те.

Трагедията в Хитрино е голяма, каза в "Събота 150" Минчо Ламбрев - генерален директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Той поясни:

В 5.37 часа товарен влак на фирмата "Булмаркет“, който се движи от гара Дружба до Русе - Север и който е с голям тонаж - 1750 тона, с два локомотива начело на композицията, с цистерни, пълни с пропилен и четири цистерни, пълни с пропан-бутан и предохранителни вагони, които са задължителни за влака, при влизането си в гара Хитрино е дерайлирал. По моите сведения, над седем са вагоните, които са дерайлирали. Единият от тях се взривява и нанася погром върху къщите и постройките в близост до железопътната линия. 

Голяма част от къщите в района на гарата в Хитрино са засегнати от пожара, последвал експлозията. Десетки са пострадалите. По думите на кмета на общината Нуридин Басри, има срутена къща, в която са затрупани деца. Извикани са всички екипи на пожарната. Временно движението през село Хитрино е ограничено, съобщиха от "Пътна полиция". Осигурен е обходен маршрут.

Към момента обстановката тук вече е спокойна. Хората постепенно се разотиват. По-възрастните, тези, които живеят в долната част на селото и бяха евакуирани тук, техни роднини от Шумен и от съседни общини дойдоха, прибраха ги и някъде около двайсетина човека са останали - тези, които все още няма къде да отидат и стоят навън. За съжаление тук е много студено. 

Кметът на Хитрино разказа още, че всички общински служители обикалят къщите на пострадалите, разговарят с хората, така че списъкът с тези, които неотложно се нуждаят от средства, ще бъде готов скоро, а до 16 часа на всички ще бъдат раздадени по 325 лева от първоначалната помощ. Басри уточни, че премиерът е разпоредил да се направят две комисии - една социална и една строителна, които да направят оценка на всички поражения в селото. Самият кмет пък е разпоредил на служителите си проверка за състоянието на тези къщи, които могат да бъдат възстановени. Поръчани са стъкла и дограма, за да може къщите да бъдат затворени и да се помогне на хората, тъй като температурите са отрицателни. Хитрино се намира на голяма надморска височина.

Все още има опасност за спасителните екипи, които са в района на жп гарата в село Хитрино, допълни още Минчо Ламбрев. Той съобщи, че от пожарната са дали разрешение вагоните, които не са дерайлирали и все още са на железния път, да бъдат прибрани в гара Плиска:

Надяваме се в близките часове това нещо да се случи, за да можем да предприемем действия по възстановяване на движението и вдигането на вагоните, които са дерайлирали. За съжаление се оказа, че са най-малко 7 и са пълни с пропилен, което значи, че те първо трябва да бъдат източени и след това ние да бъдем на място, за да можем да ги вдигнем с нашите кранове, които ще пътуват натам.

Пътническият влак, с който е трябвало да направят среща на гара Хитрино, е изчаквал на гара Висока поляна и не е бил на мястото, където е станала трагедията. Пътниците ще бъдат извозени с автобуси през гара Хитрино до Самуил, обясни още Ламбрев и добави, че до този момент никога не е имало проблеми с релсовия път в този участък. По свидетелски показания, една от възможните причини за инцидента може да е и влизането с по-висока скорост на влака в района на гарата:

По сведения на постовия стрелочник, който е бил на смяна и на когото са изгорели ръцете от инцидента, влакът е влязъл с по-голяма скорост, но това не мога да го гарантирам, преди да видим данните от локомотивите. За отклонение влакът трябва да влезе с максимална скорост до 40 км. в час. Това ще го проверим на място. Много от стълбовете, които са в близост до железния път, са свалени на земята, цялата контактна мрежа е прегоряла, т.е. няма ток в междугарията, и ще трябва да възстановяваме доста време тези щети.

Два екипа на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна от специализирания отряд за оперативна дейност са изпратени в Хитрино, потвърди за "Хоризонт" комисар Тихомир Тотев.

По информация на местните, загиналите са много повече. Хората обвиняват пожарната и полицията, че са пристигнали по-късно от очакваното.

Екипи на МВР от Русе, Шумен, Варна и Търговище са на мястото на инцидента, за да окажат помощ на хората от село Хитрино, каза за "Хоризонт" Ася Йорданова, говорител на Областната дирекция на МВР - Шумен.

Няма опасност от последващи взривове в района на инцидента в село Хитрино, съобщи в предаването "Закуска на тревата" Валентин Кръстев от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението":

На мястото на произшествието сме изпратили 12 пожарни и спасителни екипа от Шумен, Търговище, Варна и Русе, както и екипи на "Бързата помощ". Създадена е организация за евакуиране на хората в района на инцидента. Към гара Хитрино пътува заместник-министър Красимир Ципов и главен комисар Николай Николов. Няма опасност от последващи взривове. Пожарът не е овладян напълно, но е под контрол.

Все още не е установена самоличността на всички загинали при взрива. Това заяви пред "Хоризонт" главният секретар на МВР Георги Костов. Той потвърди, че към момента ранените са повече от 20:

Има разрушени сгради. Не можем да изключим хипотезите, че под тях има вероятност да има и затрупани граждани. Всички сигнали се проверяват. Рано е да коментираме каквото и да е.

Долната половина на село Хитрино е напълно евакуирана. 

Министърът на здравеопазването Петър Москов съобщи за "Хоризонт", че трима пострадали с тежки изгаряния при инцидента в Хитрино вече са транспортирани в Клиниката по изгаряния във Военноморската болница във Варна.

Продължават да пристигат линейки от Хитрино в МБАЛ – Шумен, каза директорът на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов:

Голяма част от пострадалите са със съчетани травми, с изгаряния в различна степен и на различна площ, с множество стъкла и  други предмети, набити в меките тъкани, фрактури на крайници, на ребра, с лицеви травми… Картината е много сериозна.

18-годишно момче е починало в шуменската болница в резултат от тежките наранявания, получени при трагедията в Хитрино.

Засега откритите загинали са петима, но главен комисар Николай Николов посочи, че е възможно да има още загинали, телата на които засега не са открити. Предвид и най-малкия възможен риск е наредена евакуация на хората от селото, които са в опасната зона, т.е на около 500 метра от мястото, обясни комисар Николай Николов в предаването ни "Закуска на тревата":

В готовност са и екипите на военно-въздушните сили да направим евакуация и с медицински хеликоптер, ако е необходимо. Към момента не е. Пожарите са овладени. Не очакваме нов взрив, но предвид и най-малкия възможен взрив е наредена евакуация. Тези, които не се подчинят, ще бъдат принудително изведени с полицейски сили. В 5.42 ч. постъпва сигналът при нас. Хората са тук в 6.00 часа, само 16 минути, след като е постъпил сигналът. Това е все пак на 20 километра от Шумен. Такова твърдение, че пожарен автомобил е без вода, е абсурдно. 

От Министерството на транспорта информираха , че екип от звеното за разследване на пътни инциденти пътува към Хитрино заедно с Бисер Минчев - главен ревизор на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Създадена е организация за овладяване на последиците от тежкия инцидент.


Красимир Косев, който отговаря за общинската "Гражданска защита", каза, че разрушенията наистина са невероятни и такова нещо не е виждал никога през живота си, че аварията е много голяма. Хората, които са били в долната част на селото, отначало дори не са разбрали какво става. Евакуираните жители на селото се намират в горната му част, тъй като в долната му част е забранено да остават хора заради отровни вещества, които се отделят при горенето.

Вкъщи беше сестра ми. Къщата я няма. Тя живее на 100 метра от жплинията. Пострада и зет ми. Жертви има много. Те имат две дъщери. Видели са една ярка светлина и те са погледнали навън и стъклата, които са изхвърчали, са ги порязали, а децата са се скрили под леглото. Нищо им няма - разказва жител на село Хитрино.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53