Хитрино – последиците от тежкия инцидент с днешен поглед

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В деня на национален траур по повод жертвите от взрива в село Хитрино, в предаването „Нашият ден“ по програма „Христо Ботев“ основна тема беше инцидентът в село Хитрино, Шуменско и най-вече последиците от трагедията в събота.
Г-н Христо Григоров от Българския червен кръст информира за първите задачи, които си поставя най-старата българска хуманитарна организация… Той посочи, че екипите на БЧК са на място и организират конкретна помощ за пострадалите, като например санитарни материали, пакети със суха храна и други. Христо Григоров помоли гражданите от различните части на страната да не бързат да даряват помощи, каквито вече БЧК е докарал в региона, по-скоро да изчакат два или три дни, когато ресурсите на неправителствените организации започнат да се изчерпват.
И днес жителите на пострадалото село са евакуирани, някои от тях са при близки и роднини в околните селища, за други е подсигурен подслон в център в град Шумен. Няма как те да се приберат в Хитрино в следващите няколко дни, тъй като в момента специалистите от Противопожарната охрана и други институции се борят за обезвреждането на опасните цистерни на дерайлиралия влак.
Процесът по обезопасяването на цистерните с газ и газ пропанбутан от гарата на село Хитрино върви бавно. Досега са обезопасени само няколко цистерни, съобщи за „Нашият ден“ кореспондентът на БНР в Шумен Катерина Петрова. Неприятното е, че в момента духа силен вятър и това би могло да попречи на работата.
Колегата Петрова предупреди за по-голямо внимание от страна на всички граждани, които искат да помогнат на жителите на Хитрино – откриват се и се рекламират някакви банкови сметки, които не се знае какви са. Единствената банкова сметка, по която могат да се изпратят пари, е оповестена вече от големите медии, включително и от БНР, заключи Катерина Петрова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!