Кола-бомба се взриви в турския град Кайсери

| обновено на 17.12.16 в 15:14
Снимка: БГНЕС

Нов бомбен атентат разтърси Турция, този път в град Кайсери в централната част на страната. Автобус, превозващ военни бе взривен в района на университета Ерджийес, който е в центъра на града. 13 войници са загинали, а 48 са били ранени, съобщи  АФП. Според полицията взривът е бил предизвикан от кола, натъпкана с експлозиви, която е била взривена дистанционно, както беше извършен атентата миналата събота в Истанбул. На мястото на взрива са изпратени много линейки и пожарни.

Кайсери, който е родният град на бившия турски президент Абдуллах Гюл е крупен търговско икономически център на страната и се посещава и от много чуждестранни бизнесмени. Университетът Ерджийес е от престижните университети на Турция, в който учат и чуждестранни студенти.

Премиерът Бинали Йълдъръм трябваше да пристигне днес в града за участие в тържествата по случай годишнината от смъртта на философа Мевляна, а също има и много гости, което означава, че експлозията е планирана целенасочено. Взривът е станал малко преди Бинали Йълдъръм да се качи на самолета. Властите наложиха забрана за информациите във връзка с експлозията.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е заявил, че Кюрдската работническа партия - ПКК, е отговорна за атаката. ПКК се счита за терористична групировка от Турция, САЩ и Европейския съюз.

Материалите, използвани в днешната атака с кола-бомба срещу автобус, превозващ военни, в турския град Кайсери са подобни на тези, използвани при двойния атентат от миналата седмица в Истанбул. Това е заявил заместник министър-председателят на страната Нуман Куртулмуш. Според него всички знаци досега сочат, че Кюрдската работническа партия стои зад атаката. Все още никой не е поел отговорност за атаката.

Турските власти са задържали седем души и издирват петима във връзка с атаката. Броят на ранените е нараснал до 56. Според министъра на здравеопазването на страната повечето от тях са с леки наранявания.

Повече информация чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53