Нов диск с участието на Соня Йончева


В края на месец октомври на пазара в Европа излезе нов албум с участието на българската оперна звезда Соня Йончева и това ни накара да  направим всичко възможно, за да се сдобием с този диск във фонотеката на Българското национално радио. След като го чух мога да кажа, че той надмина всичките ми очаквания! В него всичко е прекрасно - и музиката, и изпълнителите!


Това е документален запис от концерт, състоял се на 27-и юни 2016 година в Париж, в театър Шан-з-Eлизе и вкючен в цикъла „Големите гласове“. Действително и двете певици, участващи в концерта, са сред големите гласове на нашето време. Тeхните изяви са на най-престижните сцени по света. Това са българският сопран Соня Йончева и френският мецосопран Карин Дешайе. Те участват в изпълнението на прочутата религиозна творба на Перголези „Стабат Матер“ - едно от последните произведения на починалия на 26-годишна възраст музикален гений.

Изумително, вълнуващо е изпълнението на двете певици! Гласовете им се спяват невероятно и красиво, еднакво чувстват творбата и изграждат музикалните фрази в невероятно съгласие и единомислие. Гласът на Соня Йончева в „Стабат Матер“ е чист, кристален, даже бих си позволила да го нарека „ангелски“. Тя пее съвършено, като музикален инструмент. Дешайе въпреки тембристия си глас на мецосопран, звучи изравнено с Йончева, в изпълнението й няма нищо излишно. Двете големи певици се допълват много сполучливо като звучене. Ансамбъл „Амарилис“ съпровожда певиците в „Стабат матер“ и самостоятелно изпълнява две инструментални пиеси, включени в диска - Соната №14 в сол минор от Франческо Манчини и Кончерто гросо №1 във фа минор от Франческо Дуранте.

Ансамбъл „Амарилис“ - една от най-оригиналните барокови формации на Европа, се ръководи от Елоаз Гайар - изпълнителка на барокова флейта и обой, и Виолен Кошар, която изпълнява партиите на клавесин и орган. Те всички са прекрасни музиканти, които чувстват бароковата музика и я изпълняват съвършено.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!