Вярата, социалната дейност на църквата и грижата за храмовете – приоритети на Старозагорския митрополит Киприян

Снимка: Венелина Попова

За един от най-светлите празници - Рождество Христово, Старозагорска епархия посрещна новия си митрополит Киприян.

Днес той отслужи в катедралния храм "Св. Димитър" Рождественска литургия, а в петък се обърна през медиите с архиерейско послание към клира и миряните в епархията. В интервю за "Хоризонт" той говори за монашеството в България, за дълга на православната църква към социалната и благотворителна дейност, за грижата към храмовете в епархията.

Липсата на монаси у нас е един доста сложен въпрос, каза митрополит Киприян, но според него едно от обясненията е:

Първо липсва семейната среда, липсва вероучението, липсва молитвата в детските години, липсва стремежът към бога, още, когато децата са малки, те трябва да бъдат закърмени с тази вяра, за да могат след това да бъдат поети от Светата църква и да бъдат обучени, за да могат да влязат в редиците на монашеството на България., каза митрополит Киприян.

Той каза, че една от основните цели, които си поставя е вероучението, християнския морал, етика и вяра да се популяризират сред подрастващите:

Това е една от основните задачи, които съм си поставил, но моите предшественици са свършили доста работа в тази насока – има неделни училища към храмовете, има наши служители, които преподават, но трябва още много. Още един от приоритетите е възстановяването на социалната дейност на църквата. Изключително щастлив,че вчера Общинският съвет в Стара Загора прие декларация за недопускане на бежанци на нашата територия, но ето, един бежански лагер, който е в Харманли, би могър да се обособи точно като социален дом – след като има средства за тях, би трябвало да се намерят средства и за нашите български страдащи съграждани. Това може да стане със съдействието на църквата и държавата, така че моят призив е: Тези центрове, които искат да ги създават и има средства да се създадат,  по-добре е да ги създадат за бедстващите българи.

Подробности можете да чуете в интервюто в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53