Програма "Хоризонт“ на БНР навършва 46 години

М. Минков: Функцията на обществената медия е да бъде гласът на българското общество

| обновено на 04.01.17 в 18:01
Снимка: Ивайло Михайлов



Програма "Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) навършва днес 46 години. 

В 6 часа сутринта на 4 януари 1971 година говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата тогава програма "Хоризонт“. Той си спомня, че преди това е имало Първа и Втора програма на радиото:

Но в края на 60-те се заговори да се разширят тези две програми и се стигна до идеята Първа програма да носи името "Хоризонт“. Новото, което беше, е, че тя стана много по-динамична и тогава вече се реши да има новини на всеки кръгъл час.

Три години по-късно през септември програмата на "Хоризонт“ става 24-часова.

Най-старият запис от програма "Хоризонт“, който пази Златният фонд на радиото е една сутрешна емисия новини от 16 май 1971 г.

Датата 4 януари 1971 г. е рождена и за едно от емблематичните предавания - "Неделя 150". Също на днешния ден през 1989 г. в ефира се появява едно от най-популярните предавания - "12+3".

Функцията на обществената медия е да бъде гласът на българското общество, каза в интервю за „Хоризонт до обед“ програмният директор на БНР Мартин Минков. Според него слушателите са в правото си да бъдат критични към медиите:

И трябва да бъдат критични, защото са в правото си да имат по-високи изисквания към нас, но си мисля как са отлетели тези 46 години и въпреки това „Хоризонт“ си остава все така млад, въпреки че става дума за една зряла възраст, „Хоризонт“ е млад, той е амбициозен, уникален в българския радиоефир, както и БНР като цяло. Лицето на БНР безспорно е програма „Хоризонт“.

Мартин Минков благодари за жеста, направен от група "P.I.F.", които предоставиха правата за излъчване на сигналите.

В ефира на "Хоризонт" директорът на програмата Васил Велев си пожела радиото да звучи по-динамично и да бъде по-модерно. Велев който е бил част и от екипа на Би Би Си, подчерта, че не би искал да прави сравнение между двете медии, но отбеляза като една от хубавите страни на БНР духът на близост между служителите:
Харесва ми повече в "Хоризонт" това, че в "Хоризонт" хората могат да бъдат освен колеги, и приятели, което в Би Би Си много рядко се случва. Там просто хората отиват, работят, свършват си каквото имат да свършват и се прибират. Няма такива истински приятелства, каквито има в България. Просто хората са по-различни, да кажем по-студени, по-консервативни, но от друга страна това, което повече ми харесва в Би Би Си в сравнение с Българското национално радио е тяхната почти перфектна организация.
Директорът на "Хоризонт" отбеляза още и разликата в комуникацията на медиите с аудиторията:
В Би Би Си много повече се говори със слушателите и много повече са обърнати журналистите към слушателя. При нас има това вторачване, според мен поне, в политиката, в политическите интриги, в интригите в съдебната система, в икономически проблеми, които може би не са достатъчно ясни на слушателите и изискват много по-добро обяснение. Така че ние, когато говорим за сложни теми, когато се разискват такива, да кажем, за съдебната система, необходимо е да се обяснява много по-ясно на слушателите и да им се казва защо това е важно за тях, в смисъл как тях ги засяга, как засяга техния живот.


От звуковите файлове можете да чуете интервютата с програмния директор на БНР  и с директора на програма "Хоризонт".

Чуйте и четирима от солистите на Оркестъра за народна музика на БНР, които бяха гости на предаването "Нещо повече" и отправиха поздравите си към колегите и слушателите на "Хоризонт" - чрез своята прекрасна музика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53