Спомен за оперния певец Стефан Еленков

Имаме повод да си припомним един от големите български баси - Стефан Еленков. На 9 януари той можеше да отбележи  80-годишния си юбилей, но съдбата реши друго - Еленков си отиде от този свят на 5 октомври 1997 г., само на 60 години и в разцвета на певческата си кариера.

Той беше истински бас с великолепен по тембър глас, обемен и мощен, с внушително актьорско присъствие. Участвал е в много постановки на Софийската опера - и в комични, и в драматични роли, и винаги впечатляващ. Неговата международна кариера е внушителна - гостува на повече от 100 големи оперни театри по света в 50 различни роли, пее в Париж, Виена, на Залцбургския музикален фестивал, в Миланската Скала и цяла Италия, в САЩ - Сан Франциско и  Питсбърг, в Мадрид, в Болшой театър - не е възможно  да се изброят  сцените,  на които е звучал красивият глас на Стефан Еленков, предизвикал възторжените овации на публиката и възхитените отзиви на критиката.

Ето два отзива от пресата в  Италия:
На оперната сцена в Торино българският певец Стефан Еленков показа високите качества на своята отлична вокалност, на своето актьорско изкуство и сценична игра, толкова подходящи за музикалните и драматични характеристики на главния герой, колкото и освободени от всякаква самоцелна "ефектност".

Българският бас Стефан Еленков се нарежда напълно заслужено сред редиците на най-големите оперни певци с богатия си и чист басов глас.

И нещо любопитно от биографията на певеца - роден във Видин, той завършва Минно-геоложкия институт и започва работа по специалността. Продължението на историята как е станал певец  разказва самият Еленков в интервю от 1997 година, запазено в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!