Започва четвъртото гласуване за председател на ЕП

| обновено на 17.01.17 в 20:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент не успя да избере в три тура своя нов председател, съобщи досегашният председател Мартин Шулц.

Започва четвъртото, последно гласуване, на което се явяват само двамата кандидати, събрали досега най-много гласове. Това са италианците Антонио Таяни -  Европейска народна партия и Джовани (Джани) Питела от групата на социалистите и демократите. В третото гласуване Таяни е получил 291 гласа, а Питела - 199.

Според правилата, ако двамата получат равен брой гласове в четвъртия кръг, председател ще стане по-възрастният - в случая това е Таяни.

При второто гласуване в Страсбург Таяни получи 287 гласа, а за  Питела подкрепа дадоха 200 представители. Нито един от двамата обаче не събра повече от половината от действителните бюлетини.

На първия тур на гласуването отново преднина имаше кандидатът на десницата Таяни, а втори остана социалистът Питела. При валидни 683 бюлетини необходимото мнозинство беше 342 гласа. Тогава в последния момент кандидатът на либералите Ги Верховщад се оттегли и заяви подкрепата си за номинацията на ЕНП. Така Антонио Таяни добави още 57 гласа в своя подкрепа, но пак не успя да събере необходимото мнозинство от 342 бюлетини.

Таяни обяви, че коалицията му с либерала Верховщад е проевропейска и призова всички останали сили да го подкрепят:

Ще подкрепям всички депутати и всички групи. Не споделям всичко написано от Волтер, но подкрепям неговите думи: „Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш.“

Социалистите обвиниха либералите в непоследователност заради подкрепата за Таяни, а техният кандидат Джани Питела, който излезе втори по резултат, обеща:

Какъвто и да е днешният резултат, никога повече няма да правим "голяма коалиция", никога повече няма да сключваме привилегировани сделки между големите политически групи.

Освен социалистите, групата на Зелените също обвини АЛДЕ, че в замяна на председателски постове в парламентарни комисии е дала гласовете си за десницата.

Мислим, че Питела ще бъде по-малкото зло, но виждаме, че шефът на социалистите няма никакъв шанс да победи, коментира съпредседателят на Зелените Филип Ламбертс.

Останалите групи - на крайно левите, на консерваторите и на евроскептиците не разкриха все още картите си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53