Руски експерти не очакват бързо затопляне на отношенията с Вашингтон след встъпването в длъжност на Тръмп

3
Иван Тимофеев
Снимка: Николай Кръстев

Експерти, участвали на кръгла маса в Москва за бъдещето на отношенията между Русия и САЩ, предупредиха, че не бива да се подхожда с големи очаквания към новата администрация в Белия дом

Иван Тимофеев – програмен директор на Русия съвет по международните въпроси, смята, че след идването на Доналд Тръмп в Овалния кабинет, няма да има пространство за нови договорки и преразпределение на зони на влияние, от което се опасяват централноевропейските държави и техните съседи от Балканите, които твърдят, че след евентуалното оттегля на САЩ от тези части на Стария континент, Русия може да възстанови влиянието си в тях

Източна Европа и САЩ са много добре свързани и между тях има сериозни институции, които осъществяват тези контакти.Ако погледнем, ще видим, че централната точка на тези контакти е НАТО и при цялото си желание и енергия да преодолява стереотипите Доналд Тръмп няма да може да направи толкова бързо, а вероятно няма да поиска да наруши тази система от връзки между Вашингтон и източноевропейските държави.Затова мисля, че да се говори за създаването на нови сфери на влияние, е нереалистично. Аз лично бих изключил тази възможност.  Друг момент обаче има днес, че по отношение на Русия има много сериозен негативизъм в редица държави от Източна Европа и Тръмп може да се опита да заобиколни тези сложни отношения и може да започне да се договаря с Русия директно без да стъпва на познатото отношение към Русия от държавите от Прибалтика и Полша. 

В отношенията между Москва и Вашингтон ще има опит да започнат реални разговори по основните въпроси които разделят двете страни, коментира Тимофеев и посочи като такива теми евроатлантическата сигурност, Украйна, противоракетната система ПРО, стратегическата сигурност и кибер сигурността:

Аз обаче споделям мнението и на онези които казват, че има вероятност, че Москва няма да се договори с тази администрация във Вашингтон и тогава нещата могат да станат още по сериозни.

Дмитрий ТренинАнализаторът и ръководител на московското бюро на фондацията „Карнеги“ Дмитрий Тренин прогнозира първите стъпки на Москва и Вашингтон след идването власт на Доналд Тръмп:

Мисля, че след встъпването в длъжност на новия президент на САЩ, ще бъде предприет опит да се види дали могат да бъдат постигнати определени договорености.Както казва господин Тръмп: „има сделка, или няма сделка“. В това направление ще се развиват нещата между двете държави

След президентските избори в САЩ в Русия се появи оптимизъм, който Тренин коментира така:

В Москва се оказаха твърде много емоционални хората, дори повече от колкото трябва. Сериозните хора обаче не бяха в този емоционален и приповдигнат тон. Майсторите на думите бяха щастливи от победата на Тръмп, докато „майсторите на политиката“ бяха много по-малко ентусиазирани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53