Спомен за баса Павел Манолов

На 30 януари се навършиха 100 години от рождението на един от ярките български оперни певци - баса Павел Манолов. Той имаше обемен дълбок глас с пълнозвучни низини и изравнен регистър, и ярък артистичен талант.

Павел Манолов е роден през 1917 година в София. Учи в Музикалното училище при Мара Маринова Цибулка, частно при Христо Бръмбаров, а в Академията е ученик на Цветана Дякович. Още като ученик пее в прочутия мъжки хор „Гусла“, от  където започват кариерата си много наши оперни певци. Манолов участва и в хора на Софийската опера. Диригентът на Ансамбъла на строителните войски Киркор Киркоров го приема в хора, а в същото време Манолов взема уроци при Събчо Събев. От 1946 година е солист на Софийската опера, но две години по-късно по собствено желание  заминава за Стара Загора, където е щатен солист в продължение на 4 години в одържавения оперен театър. Там пее ролите на Кецал в „Продадена невеста“ от Сметана,  Осмин в „Отвличане от сарая“ на Моцарт, Воденичаря в „Русалка“ на Даргомижски, Дядо Недялко в „Гергана“ на Маестро Атанасов, Колин в „Бохеми“ на Пучини  и др. Там подготвя коронната си роля на Спарафучиле от „Риголето“ на Верди. В старозагорския  вестник “Септември“ през 1947 година е отбелязано участието му в „Продадена невеста“:
В ролята на Кецал Павел Манолов предава отлично типа на простодушния и самовлюбен селски хитрец-сватовник. С хубавата си игра и приятния си бас този артист се налага като централна фигура, дори като двигател на действието...

От 1952 г. до края на живота си през 1971 г. (той умира твърде млад, на 54 години) Павел Манолов е солист на Софийската опера, където изпълнява басовите партии в много опери като Дон Базилио от „Севилският Бръснар“, Великия инквизитор от „Дон Карлос“, Ферандо от „Трубадур“ и в много руски опери от репертоара. С цялото си присъствие в състава на Софийската опера Павел Манолов остави спомена и като певец с богат басов глас, и като актьор, изградил ярки образи на сцената.

В Златния фонд на БНР е запазено изпълнение на Павел Манолов - Разказът на Ферандо из първа картина на операта „Трубадур“ от Верди. Записът е направен по време на спектакъл на Софийската опера, състоял се на 11 юли 1961 година под диригентството на Радосвета Бояджиева. Този спектакъл е включен в рамките на Първия международен конкурс за млади оперни певци в София. Чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!