За кои деца с увреждания държавата е станала по-щедра

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бюджетната 2016 година завърши и с една добра новина в социалния сектор – беше приет цялостен пакет от промени и бяха отпуснати около 50 милиона лева повече за децата с увреждания в България, след като през лятото родители на подобни деца протестираха пред парламента.
Тези мерки от страна на правителството на Бойко Борисов трябваше да изчистят някои недомислия отпреди в законодателството и бяха една надежда за хората, които отглеждат деца с увреждания, но трудно ги изхранват, защото в повечето случаи са и техни асистенти.
Но какво се получи в началото на 2017 година. По думите на някои майки, новите разпоредби отново не решиха проблемите, дори ги задълбочиха…
„Взимат се от едни деца помощите и се предоставят на други коментираха майките, и вместо да бъдат увеличени средствата, за някои те станаха по-малко, информираха. „Прехвалените“ според майките 930 лева за дете със сериозни увреждания са факт наистина, но пък взимането на тази сума лишава семейството на подобно дете от асистент.
Всъщност новият вид помощи и преразпределението им доведе до по-голямо объркване при изчисленията и до по-малко пари в наличност при домакинствата.
Децата с ТЕЛК 50 % и малко повече се оказаха най-малко засегнати от промените – тяхната финансова помощ бе орязана само с по 20 лева. Но пък истината е че тази група деца е най-многобройната за страната – около 12 хиляди деца влизат в нея.
На този фон стана ясно, че социалното министерство под ръководството на ексминистър Зорница Русинова е сключило договор с една социологическа агенция да се проучи каква е ползата от така разпределените социални помощи, но до този момент не е ясно кой и как ще плати за това.
И така щедростта на държавата към децата с най-сериозни увреждания засега може да се постави под въпрос, но намалението на парите за част от тези деца – тук никой няма никакви съмнения, те вече са получили първите за годината суми и фактът, че парите са по-малко – е налице.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!