Панорама на българската култура и изкуство в Бразилия

Театърът във Форталеза, Бразилия

Форталеза е крайбрежен град, разположен в североизточния регион на Бразилия. Столица е на щата Сеара, с население около 3 милиона души.

Там от 9-ти до 26 февруари 2017 г. ще се проведе Панорама на българската култура и изкуство. Инициативата е на г-жа Нара Васконселос, която има голям принос за културните връзки между Бразилия и България.

В Панорамата са предвидени много и разнообразни събития в областите класическа музика, кино, литература, визуални изкуства, фотография: филмите "Съдилището" на Стефан Командарев и "Тилт" на Виктор Чучков; изложбaта "На кафе" на Орлин Атанасов; представяне на книгите "Дъщерята на реките" и "Преди да замлъкна" на Илко Минев и др. Множество срещи ще подпомогнат осъществяването на нови културни и образователни възки между двете страни.

Една от централните фигури в програмата на тези 16 дни е пианистката Борислава Танева - професор по пиано и заместник-ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Освен няколко рецитала изцяло с музика от български композитори, проф. Танева ще направи майсторски клас, ще изнесе лекции и ще представи възможностите, които предлага българското висше музикално образование.

Повече подробности чуйте в интервюто с проф. Борислава Танева в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!