Дуо Концертанте споделя музика вече 20 години

Дуо Концертанте

Георгита Бояджиева и Росен Идеалов имат забележителна кариера с многобройни рецитали в страната и Европа, с участия в престижни международни фестивали. Специално за тях пишат някои от най-ярките български композитори, като Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Божидар Спасов, Драгомир Йосифов, Велислав Заимов и др. Имат многобройни записи за фонда на БНР. Носители са на наградата "Кристална лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

На 1 март, с концерт в зала 4 на НДК от 19 часа, Дуо Концертанте ще празнува рожден ден. Произведението на Константин Илиев Седем багатели за кларинет и виолончело, което ще прозвучи за финал на празничната им програма, е първото, събрало музикантите като формация на 1 март преди 20 години в криптата на катедралния храм „Свети Александър Невски“.


В концерта в сряда за първи път в България ще прозвучи творба Cantillations за кларинет и виолончело на композитора Офер Бен Амотс. Пиесата е написана през 1997 година по повод конференция в Ню Йорк, посветена на Холокоста. Композиторът пресъздава мелодиката и маниера на традиционно речитативно пеене на текстове от древни еврейски ръкописи. Творчеството му е вдъхновено от еврейския фолклор на Източна Европа. Амотс, чиято майка е родом от Русе, умело преплита фолклорни елементи със съвременни ефекти, което създава динамичност, характерна за неговия музикален стил.

Програмата на концерта включва още произведения на Бах и Моцарт, на българските композитори Васил Казанджиев и Драгомир Йосифов, както и на по-малко известни у нас автори като Елиът МакКинли.

С какви спомени е свързана датата 1 март 1997 г. за Георгита Бояджиева и Росен Идеалов - чуйте в интервюто им за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Ще го откриете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!