Хонконг проучва възможностите за инвестиции в България

Сам Хой
Снимка: Ангелина Пискова
Хонконг проучва възможностите за инвестиции в България в областта на инфраструктурата, съобщи в интервю за "Хоризонт" заместник търговският представител на китайския регион за Европейския съюз Сам Хой:

В България сме с две основни цели - едната е да отпразнуваме Китайската нова година с нашите бизнес приятели в България. Използваме тази възможност, за да запознаем нашите приятели с част от елементите на китайската култура. Също така организираме семинар, който ще се фокусира върху възможностите за бизнес по инициативата "Един пояс – един път", по-позната като Новия път на коприната. Хонконг може да изиграе особена роля и ние търсим възможност за засилване на сътрудничеството с нашите бизнес партньори в България. Инициативата "Един пояс-един път" ни дава възможности в няколко области. Сред тях са инвестиции в инфраструктурата. Хонконг има доста възможности в тази област, тъй като той е финансов център на Азия, имаме особени характеристики при функционирането ни на китайския пазар – от една страна – част сме от Китай, от друга – регион, който е свободен да поема инициативи и имаме личен почерк в международната търговия, затова можем да служим като мост между Китай и операторите зад граница.

Хонконг е бивша британска колония, а от 1997-а година специален административен район на Китай. За 50 г. той запазва своята политическа и икономическа система, както и валутата си - хонконгския долар. По тази причина Китай го използва като посредник за сделки.

Хонконг проявява особен интерес към оборудването и логистиката на пристанищата и летищата у нас.

Цялото интервю със Сам Хой можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53