Спомен за проф. Петър Христосков

Петър Христосков
Снимка: СБК

На 8 март се навършиха 100 години от рождението на големия български музикант проф. Петър Христосков - изтъкнат концертиращ цигулар, педагог с големи заслуги и автор на  ярки произведения за струнни инструменти.

Роден в София, от 7-годишен започва да свири цигулка, а негов преподавател е гимназиалният учител по музика Димитър Попов - бащата на бъдещия му педагог Саша Попов. На 10 години изнася първия си самостоятелен концерт. През 1936 завършва Музикалната академия в класа на големия български цигулар и диригент Саша Попов. И в същото време свири в Царския симфоничен оркестър. В Златния фонд на БНР са запазени спомени на Петър Х ристосков  за неговия учител. Можете да ги чуете в звуковия файл.

Между 1940/1943  Христосков се усъвършенства в Берлинската музикална академия при Хаверман и Милке, изнася много концерти в Германия и Австрия, даже една година е концертмайстор на Берлинската народна опера.

След завръщането си в България продължава активната си концертна дейност, а след смъртта на Христо Обрешков се включва в и Академичното трио, заедно с Димитър Ненов и  Константин Попов. От 1945 година е преподавател в Музикалната академия и възпитава много от нашите видни цигулари: Петър Арнаудов, Добрин Петков, Александър Илчев, Елисавета Казакова, Евгения-Мария Попова, Веско Пантелеев-Ешкенази и др. В същото време е за няколко години и концермайстор на Софийската филхармония, концертира в Европа и Азия.

Петър Христосков е и надарен композитор - създава много творби за струнни инструменти: Концерт симфония, Троен концерт за цигулка, пиано и виолончело, Двоен концерт за цигулка и виолончело, три концерта за цигулка и оркестър, два концерта за пиано, два за виолончело, Сюита за струнен оркестър, Вокализ за сопран, алт и оркестър и много виртоузни пиеси за цигулка, между които "Мото перпетуо", цикъл12 капричии, цикъл 24 капричии, Прелюд и танц, Фантазия за соло виолончело и др.

Проф. Петър Христосков умира на 19 юни 2006 година.

Чуйте рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!