Евгения Вeбер: Когато представяте бизнеса си на немски партньори, облечете го в числа, а не в определения

Немците не знаят, че при българите времето тече по различен начин. Ние имаме много различен начин на управление на времето и да планираме собствените си неща. Много често немските бизнесмени идват рано сутринта, с първия полет, и очакват още вечерта да се върнат с готов подписан договор в Германия, което по ред причини не е възможно да се случи в България, защото българите първо искаме да опознаем хората, с които работим и едва след това решаваме дали можем да им се доверим и да правим бизнес с тях.

Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ Евгения Вeбер – автор на книга за бизнес културата в България за германците и на друга, която да помогне на българите да разберат тази култура в Германия.

Започваме от това как да представя себе си и фирмата си пред един немски потенциален партньор. Ние трябва да сме в състояние да обличаме нашият бизнес в числа, във факти, защото такъв е езикът на немците, те по този начин ще могат да разберат това, което им казваме.

Бизнесът трябва да избягва определения като „най-добрия“, „най-качествения“, „единствен по рода си“ в преговорите с немски партньори, посъветва тя. Внимавайте да не повишавате тон и как клатите глава за „да“ и „не“, предупреди Вeбер. Да прекъснете немец се възприема като израз на неуважение, а не на заинтересованост, допълни тя.

Немската култура по принцип принадлежи към културите, които дават кредит на доверие на партньорите си още от самото начало. Там обаче има определени нюанси. Те най-много се доверяват на своите собствени сънародници, след това, може би, идват държавите от Средна Европа, Централна Европа и България, за съжаление, идва в един от най-крайните кръгове точно заради славата, която има нашата държава. Ние, българите, в началото не се доверяваме на никого, имаме страх, че ще бъдем измамени. Ние трябва първо да опознаем човека.

Тим Курт, президент на Българо-Германската индустриално-търговска камара окачестви книгата като полезен наръчник и допълни, че активните германски фирми на нашия пазар са 500:

Забелязваме през последните години  тенденция, че експортът към Германия се увеличава и, ако продължава тази тенденция, след няколко години ще се получи балансиране на немско-българския стокообмен.

Фирмите, които работят тук, си пожелават, естествено, да има една последователност, едно постоянство в политиката и едно правителство да изкара мандата си от началото до края, защото това е нещо, което за немския манталитет, за немската култура е много важно - да може да се направи едно дългосрочно планиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53