Книга за художника Тома Трифоновски – кой беше творецът и приятелят Томата?

БНР Новини
6
Снимка: Ани Петрова, БНР

Тома Трифоновски започна като готов, оформен художник у когото декоративната простота и възрожденска чистота беше съчетана с едно модерно разбиране за строежа на формата – това пише за този творец неговият колега проф. Светлин Русев… Художникът Трифоновски, при когото кървавочервеният цвят бе основен във всички негови етюди, рисунки и платна, изобразяващи църкви и женски лица и голи тела – тази година щеше да навърши 80 години, ако беше жив.
По този повод неговата съпруга, дъщеря му и всички многобройни приятели от творческата гилдия на художниците събраха спомените си в един сборник със спомени, озаглавен „Томата“…, в който всеки един от съавторите пише за своите спомени, свързани с този бохем, компаньон, творец, баща и съпруг – Томата.

Тома Трифоновски е роден край езерото Кастория в Северна Гърция, израснал е в Чехия, върнал се е в България, в Плевен, Враца и София, стигнал е не само като пътник, а и като творец до Париж, Рим и Берлин. Всички тези странствания също са повлияли на неговото изкуство.
Представянето на сборника „Томата“ ще се съпътства и с изложба от платната на Тома Трифоновски, повечето от които са собственост на софийски галерии, на частни колекционери и на семейството му.
Спомените си в книгата разказват съпругата на Томата – Светлана, художниците Георги Шапкаров, Димитър Комшин и проф. Светлин Русев, поетесата Маргарита Кожухарова и други.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия