Николай Денков: Да се въведат процедури против научно плагиатство

Проф.Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Да се въведат процедури, които установяват научно плагиатство и какви да са последствията. Това предвижда проектът за изменение и допълнение на Закона за развитие на академичния състав, представен от министъра на образованието Николай Денков.

Ако се установи, че даден учен е откраднал чужд труд, той може да бъде освободен от академична длъжност или докторската му степен да бъде отнета. Предложението е - при сигнал за научно плагиатство министърът на образованието да определя научно-експертна комисия, която да изготви анализ за наличие или липса на плагиатство.

Такава възможност ще има както при провеждане на процедурите, така и след получаването на научна степен и заемане на академична длъжност, обясни образователният министър: 

През последните години бяха създадени такива софтуерни продукти, които позволяват да се види сравнително лесно дали има копирани текстове. Това, което е по-трудно, но е също много важно, е дали има взети чужди идеи, които са представени като свои и затова дефиницията, която използваме за плагиатство, е свързана и с това дали имаме съществен принос на това, което е изкопирано в научната дейност. Предвидени са доста тежки санкции за хората, за които бъде установено по съответния ред наличие на плагиатство със съществен принос. Ако те заемат академична длъжност, те трябва да я освободят, ако те са придобили научна степен на тази база, те трябва да я загубят. Аз искрено се надявам, че ще има политическа воля това да бъде прието.

Още детайли по темата - в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53