Унищожаването на паметници на културата – колко струва наследството от дедите ни

БНР Новини
Багерите бутат 110-годишната „Двойна къща“ в центъра на София на 29 април в първия от трите почивни дни и изпреварват подготвената за следващия ден жива верига за защита на къщата
Снимка: БГНЕС

Повод за този коментар в предаването „Законът и Темида“ даде казусът с разрушаването на 110-годишната „Двойна къща“ в центъра на София… Нейният статут на паметник на културата беше отменен преди шест-седем месеца и тя бе съборена преди няколко дни – нагло и почти насилствено в празничните майски дни.
Багерите изпревариха организираната от софиянци протестна акция срещу събарянето й…В момента този акт е даден в съда, съдът ще го решава, и ще трябва да се установи и защо е отпаднал защитения статут на къщата…
 И като как така е станала веднага частна собственост и т. н. (Кирил Киров, по известен като Киро Японеца)
Това не е първият подобен случай, който се разглежда в „Законът и Темида,“ но той няма да е единственият, защото според експерти още поне 20 други имота - паметници скоро ще последват съдбата на „Двойната къща” заради частни интереси. Става дума само за имоти в София, но подобен проблем има и в Пловдив, и в Русе, и къде ли не.
Вряно е, че споменът, културните ценности и други, доста ненужни на днешно време понятия се замениха с желание за лесна печалба, с честото оправдание „Ами не мога да поддържам този имот“ и желанията на „големи“ в кавички предприемачи, инвеститори и други подобни да придобият печалби по лесен път.
Според социолога доц. Антоний Гълъбов , освен желанието за бързи печалби (те не винаги са толкова големи, колкото се очаква) има и друга гледна точка - за манталитета на онези хора и онези обществени групи, които могат да придобият самочувствие единствено когато рушат, бият или безчинстват по пътищата.
Доц. Гълъбов разработва темата за рушенето на градската среда в своите научни трудове на тема „Социология на града“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!