За ролята на еврокомисаря преди Българското председателство на ЕС

БНР Новини
Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Номинацията на евродепутата Мария Габриел за бъдещ еврокомисар за България беше наистина новина тази седмица. Квотата за България си стоеше незапълнена месеци наред, което никак не говореше добре за дипломацията ни, но в сряда, още на първото заседание новият кабинет на Бойко Борисов одобри Мария Габриел.

Защо беше важно да се номинира българската кандидатура – защото отсега нататък, след евентуалното гласуване в българския парламент, следва дълга европейска процедура по одобрението на българския кандидат. Затова е важно процедурата да се забърза още от София, защото при следващото разширение на Европейския съюз, квотите за еврокомисари от различните държави-членки ще отпадне, и на България ще й е по-трудно да защищава бъдещ свой избор.

Мария Габриел не е непозната на европейските среди – евродепутат е още от 2009 година и е известна със своята активност в различни направления. Може би ресорът, който комисарят ще поеме ще бъде „Дигитализация“ , но това не е най-важното… Най-важното е Мария Гебриел да се представи добре на изслушването, а след това – да разчита на одобрението на Европейския парламент… Тя е един млад и амбициозен човек, като евродепутат се занимаваше с правата на жените и равенството между половете, с правата на децата, с правата на засегнатите от непрестанните войни в Арабския Магреб в северозападна Африка и с още ред други ресори и най-вече стана известна с наградата си „Евродепутат на годината – 2013“ в категорията „Равенство между половете“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!