Спомен за Маестро Георги Атанасов

На 6 май се навършиха 135 години от рождението  на основоположника на българското оперно творчество Маестро Георги Атанасов. За него и неговото творчеството винаги се говори с уважение, с възторг пред неговия  апостолски труд. Не е лесно в една страна, която не познава операта, не познава класическата музика, в която публиката няма никакво отношение към професионалната музика, да се посветиш  изцяло на това изкуство, да подчиниш цялото си творчество на идеята  да пропагандираш и възпитаваш любов към красивото. Именно в това се състои значението на създаденото от Маестро Атанасов.

Той следва в Италия, ученик е на Пиетро Маскани, познава съвремените тенденции в развитието на музикалното изкуство, но при завръщането си в България се посвещава на мисията да направи оперното изкуство популярно и достъпно за широката публика.  И го постига.

Шест опери и една оперета е написал Маестро Атанасов, но втората от тях - “Гергана“, по поемата на Петко Рачов Славейков, и до днес си остава най-популярната българска оперна творба. Либретото е на  Любомир Бобевски, съдържанието е познато на всеки българин, а музиката - близка до народната песен. Премиерата се е състояла на 24 октомври 1917 година - точно преди 100 години в Оперната дружба в София. Дирижира  авторът, режисьор е Кръстьо Сарафов, художник - Александър Миленков, хормайстор - Константин Рамаданов, хореограф - Руска Колева. В ролите участват Мария Василева - Гергана, Панайот Димитров - Никола, Пейчо Манов - Дядо Недялко и Стоян Николов - Селим бей.

Чуйте в звуковия файл още интересни подробности в спомените на Ничка Баталова, запазени в Златния фонд на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!