Главчев призовава да пишем на кирилица - една от трите официални азбуки в ЕС

| обновено на 24.05.17 в 12:03
Снимка: БТА

Днес честваме делото на светите равноапостоли Кирил и Методий създатели на славянската писменост, българската просвета и култура. Делото им се почита и в Русия, Чехия, Македония и други славянски страни. В Румъния 24 май е Ден на българския език.

В столицата отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започна с празнично шествие. Преди него патриарх Неофит отслужи в храм-паметника "Св. Александър Невски" празничен молебен за здраве и благоденствие на учещите се и на всички дейци на просветата, науката и културата.

Шествието, което тръгна от Археологическия музей в столицата до паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека,  оглави президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на образованието Красимир ВълчевТе бяха следвани от министри и официални лица, както и от учители, просветни и културни дейци, а също и от ученици и граждани.

Към шествието последователно се присъединиха ръководството на БАН, председателят на Народното събрание Димитър Главчев и Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

С писмо до медиите председателят на Народното събрание поздрави всички учители, ученици, дейци на културата и хора на словото с най-българския празник - 24 май.

В поздрава си Главчев информира, че той и негови колеги са подписали петиция за равнопоставено присъствие на кирилицата в дигиталната среда и в личната, обществената и бизнес-кореспонденцията и призовава да пишем на кирилица - една от трите официални азбуки в Европейския съюз.

Делото на светите братя Кирил и Методий винаги е било един от най-светлите ни празници, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Инвестицията в обучението на бъдещите поколения и формирането на техните самосъзнание и ценности е един от основните ни стремежи днес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53