Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-ти май ще бъде отбелязан с тържества в цялата страна

| обновено на 24.05.17 в 10:31
Снимка: БТА

На 24 май България чества създаването на славянската писменост от двамата братя Кирил и Методий. Така вече 116 години химнът на българската просвета и култура "Върви, народе възродени" оглася площадите на страната ни.

В София тържествата започват в 11.00 часа пред паметника на Светите братя, като церемонията ще бъде предавана пряко по БНР.

За втора поредна година празничното шествие ще има във Враца, което ще бъде съпроводено с 24-метров национален флаг. То ще премине през централната пешеходна зона на града и ще завърши с тържество пред паметника на Светите братя.

Над 60 блока с близо 15 000 ученици, студенти и дейци на културата ще се включат и в празничното шествие във Варна. В 10.00 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий" под звуците на националния химн ще бъде издигнат българският флаг, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция. Във въздуха ще полетят големи балони с хелий и с буквите от азбуката, както и с логото на Варна "Европейска младежка столица".

СнимкаПо-късно под звуците на химна "Върви, народе възродени" ще тръгне и празничното шествие във Варна, което традиционно се повежда от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". В него участват и блокове от всички 58 общински, държавни и частни училища, както и шестте варненски висши учебни заведения, а също и културните институти и туристическите дружества. 

По случай 24 май за 11 поредна година община Ловеч ще връчи на изявили се учители барелефа "Светите братя Кирил и Методий". С плакети ще бъдат наградени и отличили се ученици, както и ще бъде връчена и ежегодната персонална награда в областта на културата "Ловешки меч".

В Пловдив химнът "Върви, народе възродени" ще бъде изпят в края на празничното шествие от всички хорови състави, участвали в него, а в Стара Загора ще бъде представен от творците от операта в града.

СнимкаЗа първи път тази година в Пловдив ще бъдат разположени 6 отделни сцени с програма. Изборът не е случаен, тъй като шест е броят на буквите в думата "заедно", а това е мотото, с което градът вече е разпознаваем като Европейска столица на културата през 2019 година.

Акцент в тържествата за 24 май в Стара Загора е концертът на хора на държавната опера с диригент Младен Станев. В програмата са включени химнът на народните будители и химнът на Стара Загора от професор Петър Жеков, тропарят на "Св. Св. Кирил и Методий" и най-известните хорове от оперите "Гергана" и "Луд Гидия", както и оперетата "Българи от старо време".

Изложение на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич, в което участват произведения както на местни, така и на гостуващи творци от София, Бургас и Троян.

В Плевен за пръв път ще има празник на книгата с изненада за децата, уточни Стефка Григорова от общинската администрация:

Актьори от драматично-куклен театър "Иван Радоев" ще бъдат герои от най-популярните и обичани детски приказки, а на две мини сцени ще се представят откъси от любими детски приказки.

На 24 май бивши абитуриенти се срещат със спомен за училищните дни, като в Габрово шестват завършилите средно образование преди 55 години.

Организацията минава на високо ниво и сме направили лента "Отличник" на най-добрата организаторка. Много сме щастливи, защото това е голяма възраст, разказа за БНР един от бившите абитуриенти, както и подчерта, че събитието буди много спомени - кой бил голям математик, кой обичал литературата...

В Бургас ще има празничен блок с буквите от българската азбука, добави Петър Парушев от общинската администрация:

Буквите от азбуката ще бъдат изработени в голям размер, като се запазва визията на старобългарската азбука. Те ще бъдат поставени в Приморски парк и всеки ще може да ги види дори и след празничното шествие.

С концерт на трио "Тенорите" Община Смолян ще поздрави дейците на българската просвета и култура, а в Сливен празникът също ще бъде почетен с празнично шествие на ученици от всички училища в града. Шествието се води от културни деятели и ученици, носители на национални награди.

Празникът ще бъде отбелязан и с тържествено шествие в
Ямбол, което по традицията всяка година е в различно учебно заведение. Този път домакини ще бъдат преподавателите и възпитаниците на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм. От там ще тръгне и парадът на училища, детски градини и културни институти с тържествен ритуал за издигане на националното знаме, както и празнично слово на кмета на Ямбол Георги Славов и отслужване на благодарствен молебен. 

Какво е за българите 24 май - чуйте в анкетата в репортажа на кореспондента ни Пламен Христов в първия звуков файл. В другия звуков файл, в репортажа на Ива Антонова, може да чуете мнението на врачани относно буквите, които се използват в интернет общуването. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна