Защо работата на Народното събрание боксува повече от месец

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Почти месец и половина 44-ият парламент не е приел нито един законопроект, не е внесъл промени в нито един действащ закон, на два пъти депутатите заседаваха по-малко от час. Вярно е, че преди основната законодателна работа на всеки парламент трябва да се свършат и ред други, доста скучни за публиката дейности, като например гласуване на правилник, избор на комисии, комисиите да се съберат, да се сработят и да започнат обсъждане на проекти. Всичко това съвпадна и с майските празнични дни, така че… логични оправдания има. Интересно е защо обаче някой се разбърза да приеме една лобистка поправка за удължаването на срока за застрояване на земеделските земи край Черноморието – не прозвуча добре за начало на истинска законодателна дейност.
От друга страна - динамиката на събитията в България, в Европа и в света просто не чака нас. Последният терористичен акт в Манчестър трябва да напомни на всички, че имаме необходимост от промени в законодателството в сектора на сигурността. Освен националната сигурност има и нетърпящи отлагане въпроси в социалната сфера – всички са наясно че ТЕЛК-овете в момента не работят, поради отхвърлена от съда наредба, че има проблем и със Здравната каса, и просто не ясно с кое по-напред да се започне.
Според политолога Георги Харизанов трябва да се започне най-напред с икономическото законодателство, „защото и социалните придобивки, и сигурността, и армията – всичко това струва пари“ казва той.
Независимо откъде трябва да се тръгне – динамиката в България и по света най-сетне трябва да се пренесат и в 44-ия парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!