Фестивалът „Борис Христов“ започна с прожекция на филм и откриване на фотоизложба

| обновено на 01.06.17 в 11:27

На 18-и май, когато се навършиха 103 г. от рождението на великия български бас Борис Христов, по традиция беше открит фестивалът, носещ неговото име. По традиция входът за първата фестивална вечер беше живо цвете за градината на Борис Христов до Къщата-музей на ул. „Цар Самуил”43. И фоайето на залата се изпълни с красиви живи цветя, донесени от многобройната публика с почит и преклонение пред изкуството и личността на големия български артист.

В първата фестивална вечер беше прожектиран филмът на Елена Драгостинова и Йордан Бойчев „Сбъдване на мечти”, посветен на софийския дом на Борис Христов. Документалната лента ни разходи из музейната експозиция, разказвайки ни историята на различните експонати интересно и живо, срещна ни с някои от учениците на Маестрото и ни напомни неговите завети за грижа към младите таланти в различни изкуства. Почувствах се вдъхновена! Почувствах силна позитивна енергия в залата, събрала не просто публика, а много специална публика! Разговор с една от дамите в нея – г-жа Добринка Мутафчиева, виолончелистка, възпитаничка на Интерната за даровити деца, бивш водач на виолончелите в Софийската опера, чуйте в звуковия файл.

След прожекцията на филма „Сбъдване на мечти“ в залата на Къщата-музей „Борис Христов“ беше открита фотографската изложба на Светослав Чулин „Рим, Борис Христов”, която ще продължи до 8-и юни, а от 13-и до 27-и юни ще гостува в Мраморното фоайе на Българското национално радио. Чуйте в звуковия файл какво сподели за тази колекция от красиви спомени от Рим и Академията „Борис Христов” на улица „Мадона ди Кампилио” авторът, който живее и работи в Германия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!