БСП атакува в КС текстове от Закона за предучилищното и училищното образование

Левицата предлага промени в редица текстове на закона

Снимка: Катя Борисова

Депутати от БСП внесоха в Конституционния съд жалба от 71 народни представители срещу текстове от Закона за предучилищното и училищното образование.

В жалбата се атакуват повече от 30 члена от Закона, който влезе в сила в средата на миналата година. По думите на Стоян Мирчев, не може учениците от 6-и и 7-и клас да не учат Българско средновековие. Според вносителите трябва да спре пренасянето на отговорност между авторите на закона от ГЕРБ и Министерството на образованието, тъй като отговорността между закона и подзаконовите актове е размита.

С тази жалба казваме, че този закон категорично противоречи на Конституцията, каза в интервю за предаването "12+3" заместник-председателят на парламентарната комисия по образование и бивш просветен министър Анелия Клисарова. Основните държавни образователни стандарти трябва да се приемат от Народното събрание, подчерта тя. Заложената възможност при всяка смяна на изпълнителната власт да има и смяна на учебните планове и програми според Клисарова води до хаос в системата:

Делегирахме права на изпълнителната власт, което е в нарушение с Конституцията, така че законът не се прилага реално, а чрез тези държавни образователни стандарти, които са 19.

Левицата атакува и текстове за частните училища, чието финансиране според вносителите води до социална несправедливост. Защо трябва държавните, публичните средства да бъдат инвестирани в частните училища, попита Клисарова, като доде пример с проектите за иновативни училища и посочи, че 45-50% от спечелилите проекти за иновативни училища са частни, тоест с исканите промени не се дискриминират децата в частните училища.

Относно спорното предложение малките ученици до 4 клас да повтарят класа Клисарова изтъкна, че това е в контекста на борбата за намаляване на отпадането на учениците, най-много от които напускат образователната система между 5 и 7 клас. По думите й, всяко пето дете отпада от образователната  система, а децата от малки трябва да се научат да се борят в конкурентна среда, защото влизат в пети клас неподготвени.

Предлагаме по един учебник и много помагала, минимум три. В базовия учебник са знанията, които трябва да знае всяко дете, а с помагалата вече развиваме творчеството у децата според степента на напредък на всяко дете, обясни още Анелия Клисарова.

Не бива да гарантираме да има елитни и неелитни училища. И кварталното училище трябва да е най-доброто училище. Това е напълно възможно – ако достигнем поне 4% от БВП за образование, смята Анелия Клисарова.

Жалбата е била готова и в 43 Народно събрание, но не са достигнали необходимите подписи за внасянето й, затова се внася сега, без  разлика в мотивите, уточни Клисарова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53