В. Кастрева: Не би следвало да остане първокласник извън училище, обхватът на децата е гарантиран

За първи път електронно ще се редят желанията на седмокласниците за гимназиите

Шест хиляди петокласници ще се явят днес на външно оценяване по география и икономика

| обновено на 07.06.17 в 13:13
Снимка: Ани Петрова



Шест хиляди петокласници ще се явят днес на външно оценяване по география и икономика. Изпитът започва в 10.00 часа за учениците от първа смяна и в 13.00 часа за тези, които са на училище следобед, като продължава 50 минути.

Тестът включва 25 задачи, от които 18 с избираем отговор и 7 със свободен. Изпитването ще се проведе в 215 училища от всички региони на страната, избрани на случаен принцип.

Основната цел на външното оценяване е да се установи какви знания са усвоили учениците и дали могат да приложат наученото, както и да се набележат мерки за подобряване качеството на образованието, каза в "Хоризонт до обед"  Ваня Кастрева, началник на РУО-София:

Целта на външното оценяване е чрез представителна извадка и това трябва да стане ясно. Не става дума за всички ученици. На територията на София, на случаен принцип са избрани 26 училища и участват общо 986 ученици. То не цели да оценява учениците, цели по-скоро да оцени колко ефективно се прилага новата програма по география и икономика в пети клас.

Децата няма да получават текущи оценки, които да бъдат вписани в бележниците им.

По отношение на кандидатстващите първокласници, Кастрева каза, че не би следвало да остане в София дете, което да не е прието:

Ако анализираме броя на първокласниците и възможностите на Столичната образователна система, няма основание за притеснение. Миналата година ние не сме имали нито едно дете, което да е останало извън училище, така че аз съм убедена, че обхватът на децата е гарантиран през образователната структура, която имаме., каза Кастрева и допълни, че е съвсем нормално да има родители, чиито желания и предпочитания за училище на първо или второ място да не бъдат изпълнени.

За първи път електронно ще се редят желанията на седмокласниците за гимназиите, след излизането на оцeнките:

Това всъщност е познато на родители, които са имали ученици в предишни години и завършващи седми клас, защото заявлението, в основния формат, познат на хартиен носител, е такова, каквото беше и в предишните години. То дава резултатите от положените изпити чрез тест или проверка на способностите и съответно заявените, подредени желания за участие в класирането по училища и паралелки на територията на съответната област. Сега облекчението за всички родители е, че това заявление за участие в първи и по-късно в трети етап на класиране, ще бъде достъпно по електронен път в сайта priem.mon.bg, който ще бъде активен на 16-и юни. Хартиеното заявление също остава. Общо 33 са училищата – гнезда на територията на София, в които могат да се подават заявленията, те са разпределени по всички райони.

Интервюто с Ваня Кастрева може да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53