Проф. Анна Кънева: Нарастват случаите на хипертония сред тийнейджърите

Как родителите да разберат дали тяхното дете има проблем със сърцето, какви са симптомите и защо се увеличават случаите на високо кръвно сред децата? В "Часът на здравето" разговаряхме с проф. д-р Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница - водещ специалист в неинвазивната и инвазивна диагностика на сърдечно-съдовите заболявания.

"Клиниката е единственото място в страната, където се извършва цялостното обгрижване на сърдечно-болните деца. Сърдечно-съдовите заболявания в детската възраст са много, но най-чести са вродените сърдечни малформации. Голяма част от тях налагат специални диагностични методи и лечение, било то оперативно или не - със съвременните интервенционални методи", каза проф. Кънева.

Друга част от болните са пациенти с нарушения в сърдечния ритъм,с възпалителни заболявания на сърцето, нарушения във вегетативната нервна система, с артериална хипертония, но те са по-малката част от пациентите.

Има напълно лечими сърдечни малформации

"Спектърът е изключително широк. Има малко вродени малформации, които са напълно лечими, при които прекъсването на ненормалния, абнормен кръвоток, води до напълно нормално качество на живот. При по-голямата част от децата обаче извършването на сърдечна операция или на интервенционална процедура, решава проблема, премахва синия цвят на кожата и оплакванията на децата, но има остатъци, които трябва да се проследяват. Те могат да нараснат във времето и трябва да се проследяват цял живот", посочи специалистът.

Има и пациенти, при които малформациите са изключително сложни, при тях се правят поредица от операции. Подобрява се качеството на живот, но трудно може да се каже, че има пълно излекуване.

Хипертонията е проблем с нарастваща честота сред децата


"Хипертонията (високото кръвно налягане) е проблем особено в прехода към пубертета в юношеската възраст. Хипертонията в детската възраст се дели на две основни групи. Може да е  израз на друго заболяване - вроден сърдечен дефект, стеснение на аортата, но то е лечимо и се оперира. Високо кръвно обаче може да има при заболявания на бъбреците, други жлези с вътрешна секреция, при диабет, при някои злокачествени заболявания. Тревожно е това, че сред юношите нараства относителният дял на деца с повишено кръвно", посочи кардиологът.

Високото кръвно при децата е свързано с нездравословния начин на живот


Това е свързано със затлъстяването, обездвижването неправилното хранене, на фона на фамилно предразположение. По думите на проф. Кънева, е важно възпитанието на подрастващите в правилен режим на живот, достатъчна физическа активност, без прекомерна употреба на сол, кофеин и енергийни напитки.

Необходим ли е профилактичен преглед при кардиолог при децата и опасни ли са респираторните вирусни инфекции за сърцето - чуйте от разговора с проф. Анна Кънева!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!