100 000 подписа събра искането за преработка на плана за управление на Национален парк "Пирин"

| обновено на 14.06.17 в 16:42
Снимка: БГНЕС

100 000 души се подписаха в подкрепа на призива да бъде върнат за преработка новият план за управление на Националния парк "Пирин". Подписката бе внесена в Министерския съвет от представители на Световния фонд за дивата природа WWF България.

Катерина Раковска мотивира инициативата:

Този проект отслабва защитата на парка, защото позволява строителство на 12,5 пъти по-голяма площ от сега разрешената и позволява стопанска сеч в зона с площ от 60 процента от територията на парка.

Тези 100 хиляди подписа са на хора от България и на хора от цял свят. Тъй като Пирин е национално богатство, той принадлежи и на света. Той е в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Според Владимир Иванов от природозащитната организация това е световна акция:

Не знам дали досега български природозащитен, пък и друг казус, е събирал подобна подкрепа. Пирин в момента я има. Затова съм тук, защото съм един от подписалите посланието и вярвам в него. Ако Национален парк "Пирин" и обект на ЮНЕСКО се отвори за сеч и строежи под хиляди предлози за икономическо развитие, това ще е много лош пример и много лош модел - за Витоша, за Рила и другите защитени територии, които ги чака абсолютно същото.

Приемането на плана за управление на парк "Пирин" се бави вече три години. В началото на март служебният екоминистър Ирина Костова излезе с решение да не се прави екологична оценка на плана, но след протест на екологични организации решението беше отменено. В момента тече съдебно обжалване на заповедта, с която бе определено да се направи екооценка на плана за управление.

Детайли за акцията на WWF ще научите от звуковия файл.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53