Работещите в Агенцията за борба с градушките ще получат допълнителни средства

| обновено на 03.07.17 в 13:11

Министърът на земеделието Румен Порожанов подписа споразумение с директора на Агенцията за борба с градушките Ваньо Славеев и със синдикатите. Подписаното споразумение предвижда допълнително материално стимулиране на работещите, обясни министър Румен Порожанов:

Като ангажимент, който ние поемаме, в момента ще бъдат компенсирани с допълнително материално стимулиране, което да компенсира искането за увеличение на заплатите. То е към 20 процента, искането. Разбира се, тук ще бъде малко под 20 процента резултативно изчислено и разбира се поемаме ангажимента в рамките на следващите месеци да направим анализ за възможностите за едно по-достойно възнаграждение, което да получават служителите от Агенцията за борба с градушките.

Все още няма изчисления в какъв размер ще е еднократният бонус. Таванът е 500 лева, но не се знае минималната сума, която ще получат служителите. Синдикатите пък не са сигурни, че протестите ще спрат, защото стачкуващите не са съгласували действията си с тях. От земеделското министерство обявиха, че не работят само 23 от общо над 200 ракетни площадки.

Служители от Агенцията от област Пловдив излязоха на протест тази сутрин с настояване да се осигури адекватно заплащане и нормални условия на труд. Служители на полигоните за борба с градушките в Южна България се събраха в Поповица, а от ръководството съобщиха, че до момента са изключени три от площадките.

Близо 100 души от двата полигона за борба с градушките в Поповица и Голям чардак обявиха гражданско неподчинение и изключиха пултовете. Така продукция за над 400 милиона лева остава незащитена от градушки, независимо от лошата метеорологична прогноза. Протестиращите настояват:

Искаме да ни вдигнат заплатите, да се водим като ракетострелци, подобряване на битовите условия… Ако не получим 20 процента увеличение, ще спрем да работим.


На площадката в Поповица се събраха и кметове от областта. Кметът на село Селци Стефан Стефанов заяви подкрепата си и каза:

Ние ако не застанем зад тях, селата ни загиват.

По данни на Светла Василева от КНСБ, 90% от работещите в деветте полигона в страната получават минимална заплата. Василева поясни, че е необходима промяна в статута на работещите в Агенцията за борба с градушките, защото сега не може да им се изплати обещаното от 20 на сто повишение на заплатите, защото са държавни служители.

Още детайли по темата слушайте в звуковите файлове.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53