Разрешиха строителството на небостъргач в столичния квартал "Борово"

Продължават протестите срещу демонтирането на паметника „1300 години България“

Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет разреши строителството на небостъргач в квартал "Борово". Решението е прието след консултации със специалисти в областта на архитектурата и геодезията, и с професионалните организации, обясни главният архитект на София Здравко Здравков за предаването „12+3“:

Изключително подробно беше разработено по отношение трафик-анализ, достъпване, подход с велосипеди, с автомобили. Така че беше ни доказано, че мястото на тази сграда няма да пречи на функционирането на булеварда. Съответно компетентен е Общинският съвет да вземе решение, тъй като сградата попада в критичен градски център, така че Общинският съвет гласува приемането на тази сграда, каза Здравко Здравков.

Главният архитект уточни, че в момента се работи по предложения за промяна на Закона за устройството и застрояването в Столична община. Целта е точно и ясно да се регламентира къде може да се строи и с каква височина могат да бъдат сградите.

БТАМеждувременно привърженици на БСП протестираха пред Столичната община с искане да спре демонтирането на паметника "1300 години България". Според председателя на групата общински съветници от БСП - Калоян Паргов, разрушаването на монумента пред НДК е незаконно:

В решението много  ясно  е казано, че ние вземаме решение за демонтиране на скулптурите, не за премахване на този фундамент, тоест, действията, които е предприела Столична община са в отклонение  на решението, което е взело столичният общински съвет.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова отново заяви, че не е възможно да се промени решението за демонтажа, тъй като конструкцията на паметника носи риск за гражданите:

Този паметник първо не е бил завършен и второ, се разрушаваше години наред, десетилетия. Обсъждания, търсене на решения, също бяха коментирани години наред


Повече по тази тема и във връзка с протестите на привърженици на БСП срещу демонтирането на паметника пред НДК „1300 години България“, можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53