Виктория Василенко спечели голямата награда на фестивала "Клавирните четвъртъци" в Женева

Виктория Василенко

Les Jeudis du Piano ("Клавирните четвъртъци") в Женева е концертен цикъл, който има за цел да подпомага новоизгряващи звезди на световната сцена в началото на тяхната кариера.

На 23 март 2017 година за рецитал в Palais de l'Athénée беше поканена българската пианистка Виктория Василенко, а в края на сезона 2016/2017 специализираното жури обяви, че именно тя печели Гран при "Jean Clostre" за най-добър клавирен рецитал.


Виктория Василенко е носител на много награди от конкурси. Тя е възпитаничка на легендарния Дмитрий Башкиров във Висшия музикален колеж „Кралица София” в Мадрид. През юни 2013 година спечели наградата за „най-успешен и обещаващ млад студент на годината” от класа на проф. Башкиров, връчена й лично на заключителната церемония в двореца от кралица София. В момента младата българска пианистка продължава обучението си в друго престижно учебно заведение - Кралската капела в Брюксел.

През септември 2016 г. тя спечели престижния Международен конкурс “Джордже Енеску” в Букурещ.

За предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Виктория Василенко разказа подробности за поредната награда в колекцията си. Чуйте в звуковия файл.

Залата на Palais de l'Athénée в Женева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!