Л. Макавеева: Всички институции носят отговорност за интеграцията на ромите по места

Представители на протестиращите срещу ромското насилие в Асеновград се срещат днес с вицепремиера Валери Симеонов

| обновено на 10.07.17 в 08:06
Снимка: БГНЕС

Всички институции както на национално, така и на местно ниво, носят отговорност за интеграция на ромите по места. Това обясни в предаването ни "Преди всички" директорът на Асоциация "Интегро" Лилия Макавеева, която е и национален ръководител на европейската програма "Ромакт":
 

Ако те не си знаят тези отговорности, инциденти като в Асеновград, сега Смолян, после и в Бяла, ще стават все по-чести. Аз се опасявам, че няма да излезем скоро от ситуацията, в която сме в момента. Ако някой си мисли, че нещата ще отшумят от само себе си – няма да стане, защото хората в ромските квартали също са под напрежение и се страхуват, очакват нападения… Някой трябва наистина да вземе под внимание, че е запалена искрица, която може и да пламне в пожар.

Предприетите спешни мерки, предизвикани от нападенията над спортистите в Асеновград и пред дискотеките в Бяла, единствено ще тушират напрежението, добави Макавеева:

А на нас ни трябват дългосрочни политики, които да се правят наистина. Всяка една община, с участието на самите роми от съответните квартали, няма възможност за прилагане на единен подход навсякъде в цяла България, защото проблемите наистина са различни. Нужно е разбиране и диалог. Това, което прави кметът на Асеновград, е много добро в момента. Така трябва да се подходи, но въпросът е да се продължи след това.

Представители на протестиращите вече втора седмица срещу ромското насилие в Асеновград ще разговарят в София с вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На срещата се очаква да бъдат обсъдени исканията на гражданите за справедливи наказания за нападенията над младежи от местния отбор по кану-каяк и за повече ред в ромската махала. Те ще му предадат декларация, която прочетоха снощи на поредния масов протест.

Снимка

По-късно през деня кметът на Асеновград Емил Караиванов организира национална кръгла маса за реална политика по проблемите на ромския етнос и ефективната му интеграция. Поканени са представители на правителството и местните власти, както и депутати, и омбудсманът Мая Манолова

От център "Амалипе" също организират конференция за междуетническото напрежение след случилото се в Асеновград и опасността да се пренесе и на други места в страната.

На снощния протест недоволните заплашиха, че ще настояват за оставката на представители на местната власт, ако няма реална промяна и гарантиране на обществената сигурност. Те прочетоха и декларация, в която изложиха своите искания.

Гражданите настояха държавата да увеличи числения състав на полицейските сили в града, да въдвори ред в махала "Лозница" чрез изселване на незаконно живеещите, да събори незаконните им постройки:

Ако посочените действия не бъдат предприети незабавно, ще организираме протести с искане на оставки както на кмета, така и на целия Общински съвет, беше заявено на протеста.

Интервюто на Лора Търколева с Лилия Макавеева можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53