Новото безинтероново лечение за хепатит С дава много добри резултати

Медиците настояват за по-масов скрининг за безсимптомните потенциални пациенти

Снимка: БГНЕС

Повече от хиляда души у нас са получили достъп до новото безинтероново лечение за хепатит С, като 99% от пациентите са се повлияли от терапията. Лечението се поема изцяло от Националната здравна каса и се прилага в България от миналата година. 

За лечението в болница "Царица Йоанна" доц. Йордан Генов обясни:

От всичките 105 лекувани пациенти, само един не е излекуван. Тук няма подбрани пациенти, тук са пациенти с всякакви съпътстващи заболявания, с което се налага да се съобразяваме. Реалният пациент е и сърдечноболен, има и хипертония, и диабет, има ревматологични заболявания - всичко това не ни пречи да успеем да го излекуваме. 104 от 105 мисля, че е достатъчно добре. Не се налага да убеждаваме никого в ефективността на това лечение.

Липсва ни това да извадим всички безсимптомни пациенти, за да можем да излекуваме рано болестта, защото тогава ще можем да лекуваме за по-кратко време, с 30% по-ниска цена и много по-малко странични действия, отбеляза още доц. Генов:

Апелирам за съдействието на всички институции - да проведем колкото може по-масов скрининг, за да може пациентите да се излекуват рано, да не се стигне до цироза.

За първи път световни експерти говорят за елиминиране на хепатит С от лицето на земята, посочи доктор Станимир Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита.

От сдружението ще организират скринингови акции на различни места в страната. Една от големите целеви групи ще бъдат хора над 40-годишна възраст, претърпели медицински манипулации и кръводаряване, тъй като преди 1992 година кръвните продукти не са били проверявани за наличието на вируса.

Още по темата слушайте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53