Лятната програма на Старозагорската опера

Античен форум Августа Траяна
Снимка: Чавдар Златев

През последните два сезона Старозагорската опера може да се гордее с това, че е един от най-добре развиващите се извънстолични оперни театри! Започвайки от огромен финансов дълг, сега тя има не само пълна с доволна публика зала и добри финансови резултати, но все по-амбициозни проекти и все по-големи успехи!

Какво ще поднесе през летните месеци на старозагорската публика и гостите на града на липите, както и какви гастроли на трупата предстоят в други градове? Чуйте в звуковия файл интервюто с директора на Старозагорската опера – режисьора Огнян Драганов.

Програмата на „Летните музикални вечери“ на Античния форум в Стара Загора вижте тук.

Ако ви предстои да посетите музикално събитие в Стара Загора, бих искала да Ви предложа още нещо за Вашата интересна и приятна съпътстваща програма. При последното си гостуване в града на липите за премиерата на балета „Лебедово езеро“ се загледах в изложбата на открито в парк „5-и октомври“, посветена на музейното дело в Стара Загора. И там попаднах на истинско съкровище, за което дотогава не знаех и веднага отидох да разгледам! Само на няколко крачки от Операта и Историческия музей, който е най-модерният и впечатляващият в  цяла България според мен, в сградата на Джамията новият "Музей на религиите" всъщност съхранява историята и тайните на няколко светилища. С любезна усмивка уредничката  Елена Георгиева повтори отново и за мен това, което беше започнала да разказва на две млади момичета, студентки във Франция – от свидетелствата за първото езическо светилище от 9-10 век пр. Христос на това място до природните картини, вплетени тайно от християни художници в орнаментите, които са изписвали в джамията съгласно религиозно-естетическите канони на исляма. Тези картини не могат да се видят с просто око, а са видими след голямо увеличаване на заснетото от археолозите изображение. Чуйте в звуковия файл част от историята на реставрацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!