Дни на класиката в Балчик 2017 - посветени на пианото и младите в музиката

На открита сцена "Мистрал", с изглед към морето в близост до яхтеното пристанище, за осма поредна година ще се проведе фестивалът "Дни на класиката в Балчик". Организатор е фондация "Академия Класика", с финансовата подкрепа на Община Балчик и под патронажа на кмета на града Николай Ангелов.

Осмото издание ще бъде открито на 22 юли с концерт на Варненската филхармония под диригентството на Станислав Ушев и солисти - любимците на публиката Александър и Мартин Зайранови, цигулари с обещаваща кариера още от ученическата скамейка.

Младите таланти ще бъдат на фокус по време на целия фестивала, който ще продължи до 29 юли. Новост в програмата ще бъде майсторския клас на проф. Борислава Танева от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Участниците в него ще се изявят в специален заключителен концерт на 28 юли.

Важен акцент за фестивала "Дни на класиката в Балчик" тази година е кампанията "Пиано 24", която има за цел да бъдат събрани средства за закупуване на нов концертен роял за града. По този повод 25 юли е обявен за специален "пиано ден". Предвиден е истински маратон от събития, свързани с инструмента - детски и образователни програми, работилници, вечерен концерт и късно кино. Още преди началото на фестивала в Балчик се появиха пешеходни пътеки - клавиатури. Направени са вече и "Пиано спирки" -  те са разположени по крайбрежната улица. Културният институт "Двореца" също подкрепи инициативата на фондация "Академия Класика" и осигури пиано пред Каменната зала. Всички спирки са обозначени със специален знак и са място за изява на преминаващите хора.

Всичко най-интересно за програмата и участниците в "Дни на класиката в Балчик" 2017 можете да чуете в интервюто със Сава Тихолов - началник отдел "Култура и връзки с обществеността" в Община Балчик.


Една от пиано-спирките на крайбрежната алея в Балчик вече привлича вниманието на преминаващите туристи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!