10 рояла на една сцена – ще ги видим ли в България

Miami Piano Circle в New World Center - Маями Бийч
Снимка: Miami Piano Circle

Наскоро в БНР, в студиото на "Алегро виваче" гостува американската пианистка Миа Василев – българската фамилия идва от нейния съпруг Ивайло, който е наш сънародник. Семейство Василев живее в Маями, Флорида, но идва на летни ваканции и в България.

Миа Василев разказва:

Учила съм пиано през целия си живот – това е първата ми страст и любов към това, което правя. Изнасям концерти и преподавам – професор съм в Университета „Бари“ в Маями. Основател съм на организация с идеална цел, наречена Miami Piano Circle. Това е група от професионални пианисти и заедно правим уникални шоу програми за 10 пиана. Всеки концерт е оригинален, с различна тематика и ги представяме ежегодно в Маями Бийч. А сега търсим начин да достигнем и до други градове.

Имам късмета да работя с Георги Данчев, който е наш диригент от самото начало. Той наистина ни извежда до едно по-високо ниво. Диригентът има огромно значение, когато се работи в ансамбъл – Георги прави нещата по-лесни за нас, пианистите. Той е един от най-добрите музиканти, които познавам изобщо. Срещнахме се в Маями, в Интернационалния университет на Флорида, където бяхме акомпанятори по едно и също време. Сега пътищата ни се разделиха и той дирижира няколко състава, а аз повече преподавам, но за мен е чест да работя с него в Miami Piano Circle.

Мечтите на Миа Василев не стигат само до 10 рояла на една сцена в Маями Бийч, а въображението ѝ вече работи в посока Европа, и дори България. След среща с Миа и Иво Василев някак си вече не изглежда чак толкова невъзможно и тук да видим този проект, защото те разказват за работата с такъв размах и с толкова оптимизъм, че потушават всяка нотка на съмнение. 

Чуйте в звуковия файл цялото интервю с Миа Василев за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" и изпълнения на ансамбъла от 10 пиана Miami Piano Circle.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!