Пианистката Пламена Мангова с концерт и записи в София

Пламена Мангова
Снимка: БГНЕС

На 5 октомври Софийската филхармония ще посрещне забележителни гости - диригентът Гилбърт Варга от Великобритания и българската пианистка Пламена Мангова. Заедно те ще представят програма с творби на Ференц Лист и Сергей Прокофиев.


Пламена Мангова е сред най-успешните български музиканти - наши съвременници. Родената в Плевен пианистка има шеметна кариера по световните сцени, започнала още преди да завърши обучението й, преминало през класовете на Марина Капацинская в НМА „Проф. Панчо Владигеров”  - София, Дмитрий Башкиров във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид и Абдел Рахман Ел Баша в Музикалния колеж „Кралица Елизабет” в Белгия.

Във финалния тур на престижния конкурс "Кралица Елизабет" в Брюксел, в който спечели втора награда, Пламена Мангова се среща и работи с диригента Гилбърт Варга - наследник на големия унгарски цигулар и диригент Тибор Варга. В момента той е ръководител на оркестъра в Тайпе. По думите на пианистката, едва ли има по-добър и желан партньор на сцената от него, когато става дума за творчеството на Ференц Лист. Като солист Мангова ще изпълни "Унгарска фантазия" от Лист и Концерт за пиано и оркестър №1 от Сергей Прокофиев, а филхармониците ще добавят и по една оркестрова творба от двамата автори.

След участието в четвъртък в зала "България", Пламена Мангова ще направи записи в Българското национално радио на Концерт за пиано и духови инструменти от Игор Стравински - творба, която през ноември е поканена да изпълни с Берлинската държавна капела (по лична покана на нейния ръководител Даниел Баренбойм) в новата концертна зала "Пиер Булез".

Интервю с Пламена Мангова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!