Софийската филхармония празнува 80-годишнината на зала "България"

В началото на следващата седмица ще бъде отпразнувана внушителна музикална годишнина - на 9 октомври 1937 година за първи път разтваря врати концертната зала "България" в столицата.

80 години по-късно Софийската филхармония, която е домакин в концертния комплекс "България", ще възкреси първата програма, звучала тогава, но с участието на съвременните наши големи изпълнители.


През 1937-а премиерно прозвучава Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров, а солист е авторът. Друга творба - Концерт за две пиана от Бах, е изпълнена от Люба Енчева и Димитър Ненов. На диригентския пулт е Саша Попов. В архивите на Филхармонията е запазена програма на събитието с интересен шрифт.

На 9 октомври 2017 г. солисти ще бъдат клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, които ще свирят Бах, и Людмил Ангелов в Третия концерт на Владигеров. С участието на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров ще прозвучат хорове из оратория "Месия" на Хендел. Вечерта ще завърши с Концертна увертюра „Балкан“ от Петко Стайнов.

В предаването "Алегро виваче" поканихме за разговор директора на Софийската филхармония Найден Тодоров.

Признавам, че съм много любознателен човек, но въпреки това не знаех, че най-популярният концерт за пиано на Панчо Владигеров е писан именно за откриването на зала "България" - споделя диригентът, който многократно е представял произведението и дирижира в интегралния запис, направен преди няколко години от Радиооркестъра със солист Людмил Ангелов. Сега на него се пада честта да води Софийската филхармония в този специален, юбилеен концерт.

Чуйте цялото интервю с Найден Тодоров в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!