"Неописуемото" по Гьоте вдъхновява целия нов сезон на оркестър "Генезис"

Йордан Камджалов и оркестър "Генезис"
Снимка: Стоян Янчев

Оркестър "Генезис", основан и ръководен от младия диригент Йордан Камджалов, ще открие втория си сезон с рядко изпълняваната Симфония "Фауст" на Ференц Лист. Премиерата на творбата е преди 160 години във Ваймар, а рождената дата на самия композитор е 22 октомври 1811 г.

Това е заглавие, което не се чува всеки ден нито в България, нито в големите европейски столици - едно заглавие, което събира гения на двама гиганти в сферата на изкуството - на Гьоте и на Лист. Много пъти са ме питали за любим композитор - аз нямам любим композитор, но имам любима личност в музикалната история и това е наистина Ференц Лист. От малък съм под влияние на неговото творчество, неговите книги, книгите за него. Така че ми се сбъдва една мечта с тази творба, сподели Йордан Камджалов, избран от слушателите на БНР за Музикант на 2011 година.


Седмица след откриването на сезона на оркестър "Генезис" и хора към Музикална лаборатория за Човека, на 29 октомври диригентът ще присъства на церемонията по раздаването на престижните германски награди ECHO Klassik 2017 в Хамбург, където клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, Симфоничният оркестър на БНР и Йордан Камджалов ще бъдат отличени с приза за запис на произведения от 20./21.век - за компактдиска им с концерти за две пиана от Бела Барток и Виктор Бабин.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Йордан Камджалов за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!