Надзорният съвет на НОИ отхвърли проектобюджета на ДОО за 2018-а

| обновено на 23.10.17 в 18:15
С гласовете на бизнеса и на КНСБ Надзорният съвет на НОИ отхвърли предлагания проектобюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 година. Гласовете на представителите на държавата в Съвета не достигнаха за одобрението, тъй като социалният министър Бисер Петков отсъства заради ангажимент в чужбина. 

Следващият етап от процедурата предвижда документът да бъде обсъден в петък от Националния съвет за тристранно сътрудничество.


Мнението на Надзорния съвет на НОИ  е консултативно, от него няма задължително следствие -  разбира се, питат се социалните партньори в рамките на НОИ, същите дискусии ще има и в рамките на Тристранния съвет, каза в ефира на "Хоризонт"  бившият социален министър Ивайло Калфин, подчертавайки че разминаването в позициите на синдикати и работодатели е очаквано:

Без да имам повече информация, но предполагам, че са отхвърлили по различни причини предложеният бюджет, тъй като синдикатите очакват по-високи заплати, повече социални плащания, докато работодателите  - по-ниски.  Надали е изненада това нещо, случва се всяка година, мисля, че това е в рамките на нормалното, което може да очакваме от синдикати и работодатели.
Ивайло Калфин коментира и някои от параметрите на проектобюджета за 2018-та, като отбеляза, че в него се предвижда повишение на детските надбавки и за поредна година значително увеличение на минималната работна заплата:  И мисля, че това са важни неща, но като цяло българският бюджет е изключително странен  - днес гледах финансовата прогноза, фискалната за следващите три години, предвижда се още повече да се намали преразпределението  - от 38% до около 35%, което значи, че все по-малко данъци да се плащат, а с ниски данъци социалната политика е доста скромна.

Ивайло КалфинПо отношение на очаквания ръст на заплатите от около 10%  Калфин коментира:  Това продължава тенденцията на последните няколко години - виждате, че до голяма степен работодателите  са принудени да плащат по-високи заплати. Но аз бих излязъл малко от разсъжденията за средни стойности, тъй като средните стойности ще доведат до абсурд, който чухме, че го казва и премиера -  че няма безработица в България.  Безработица има, само че я няма в София, Пловдив, Варна, а я има по отдалечени места, и огромната разлика между търсене на работна сила и една група, която все повече се маргинализира  (и в която не могат да си намерят работа) е основен проблем на държавата.  Така че увеличаването на заплатите и на доходите е логично, нормално и ние би трябвало да го насърчаваме, въпросът е, че остава една голяма група български граждани, които са въобще извън пазара на труда и все повече изпадан извън социални системи, извън всякакви други системи на обществото - и тук би трябвало да имаме специални политики на държавата.... Още повече, че голяма част от тези хора са млади.
Цялото интервю с Ивайло Калфин може да чуете от звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53