Велоалеи в София се появяват на места, където колите непрекъснато се движат или паркират

Снимка: БГНЕС

Липсата на достатъчно велоалеи в столицата е проблем, но оказва се, че още по-голям е проблемът с велоалеите, които се появяват на места, където колите непрекъснато се движат или паркират върху тях. Такъв е случаят с велоалеята на улица "Г. С. Раковски" в София. Наскоро обаче Столична община я обезопаси, като постави гумени ограждения.


Подкрепяме общината в усилията ѝ да направи велосипедна инфраструктура на това място, защото тя е необходима, но същевременно посочваме многото пропуски както в планирането, така и в комуникацията с обществеността. Това отбеляза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" архитект Петя Петрова от Сдружение "Велоеволюция“:

Изключително важно е общината, създавайки своята визия, да знае накъде върви и да си създаде екип, който иска да следва тази визия, защото ние сме свидетели на неща, които чуваме от кмет или заместник-кмет, но изведнъж се оказва, че има едни комисии от експерти, които взимат решения, които са в противоречие с тези думи и не одобряват решенията на проектантите, които предлагат по-съвременни концепции. Това противоречие вече дава много пряк израз, когато хората виждат какво се случва.

На велосипедистите много често им се налага да влизат в подлезите, а по принцип правилото е автомобилите да се съобразяват с пешеходците и велосипедистите. Това посочи Стефан Марков, общински съветник от групата на РБ в София:

Трябва да си дадем сметка, че говорейки за чистотата на въздуха, за приоретизирането на градския транспорт, за велотранспорта и т.н., трябва да се създават известни пречки пред автомобилите и да се разширяват велотрасетата. Свързването на велотрасетата също е много голям проблем.

Цялото интервю с арх. Петя Петрова и Стефан Марков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53