Липсата на сезонни земеделски работници е сериозен проблем в Бургаско

Снимка: БГНЕС


Липсата на сезонни работници в сферата на земеделието в Бургаския регион е сериозен проблем за много от работодателите, част от които обмислят през следващата година да се възползват от възможността за наемане на работна ръка от чужбина.


Предлаганите места в сферата на туризма са много силна конкуренция на земеделието, обясни председателят на организацията на зеленчукопроизводителите в Бургас Николай Недялков, който също обмисля възможността за наемане на кадри от трети страни догодина:

Получава се един капан. В началото на годината, през пролетта сравнително има хора, които са с ниска квалификация и които по принцип са склонни да работят нашата работа и ние се хващаме на въдицата, хващаме се  в капана - започваме да залагаме някакво производство, произвеждаме разсада, разсаждаме полетата, поставяме поливните инсталации до момента, в който примерно наближи месец юни.  В този момент всички тези хора, които са били при нас и на които ние сме разчитали, че ще ни помагат в тежката работа на полето, за един миг изчезват и зеленчукопроизводителят става "сам юнак на коня".

Недостиг на сезонна работна ръка отчитат и работодателите при гроздобера.

Голяма част от сезонните работници са предубедени към еднодневните трудови договори, които се използват в земеделието, защото смятат, че по този начин ще им бъдат спрени социалните помощи, казва директорът на Регионалната служба по заетостта Пенка Кирилова:

Много е важно да се знае, че при еднодневните трудови договори лицата, които започват работа и са регистрирани в Бюрата по труда, не им се прекратява регистрацията в бюрото  и не им се спират социалните помощи -  колкото и да го обясняваме това, нашите хора предпочитат да работят "на черно". Повече по темата ще научите от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53