Марк Кадин: С интерес се запознах с музиката на Димитър Ненов

Марк Кадин

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР започват празничния сезон с коледен концерт на 1 декември от 19.30 часа в зала „България“. Под диригентството на Марк Кадин те ще възкресят след дълги години в забвение ораторията  „Коледа“ на Димитър Ненов. Солисти ще бъдат баритонът Иво Йорданов и примата на Софийска опера и балет Габриела Георгиева. Диригент на хора е Любомира Александрова.

Радиосимфониците ще изпълнят и фрагменти от балета „Лешникотрошачката“ на Пьотр Илич Чайковски – коледна класика, любима на малки и големи по цял свят.

Маестро Марк Кадин разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" за интереса си към българската музика и избора на творбата на Димитър Ненов:

Преди всичко, винаги ми се иска да поправим някоя несправедливост и ако има достойна музика, която нe е звучала много години, то тя трябва да бъде изпълнена. Продължава нашата линия да свирим разнообразна музика, в това число и българска - българските класици. А Ненов вече е класик. С интерес се запознах с тази партитура и я научих. За мен беше интересно да наблюдавам историческия процес и да сравня какво е било по времето, когато Димитър Ненов е писал ораторията си „Коледа“ – това е периодът 1938-39 година. Много е интересно, защото тогава Стравински вече е бил звезда – вече е покорил Европа и Америка. Прокофиев вече е бил знаменитост в Европа, живял е в Париж и Мадрид, музиката му се е изпълнявала. Първата половина на ХХ век е много интензивен период в развитието на световната музика, откриват се нови езици за изразяване, нови стилове, нови форми – развитието е бурно във всички страни.  На този фон произведението на Димитър Ненов се отличава, според мен, с това, че той не се увлича от авангардизма – не следва Шьонберг, Веберн и нововиенската школа, а остава в руслото на традиционализма.

Цялото интервю с диригента Марк Кадин можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!