Делян Момчилов и Стен Дамянов – откривателите на някои незаслужено забравени българи

Част от корицата на книгата „Българите! Забравените постижения“
В рубриката „Човекът“ в изданието на „Нашият ден“ бяха представени авторът на съвсем скоро излязлата книга „Българите! Забравените постижения“ Делян Момчилов и илюстраторът Станислав Дамянов.
Нямат богати биографии, тъй като са съвсем млади, не са пропътували стотици хиляди километри и не са откриватели на иновативни технологии… Но са хора с фантазия и приключенски дух, което ги е накарало няколко години подред да работят върху биографиите на около 50 българи от нашата история – според тях, незаслужено забравени от поколенията. В книгата става въпрос за хора със забележителни постижения в науката, изкуството, икономиката.
Изданието включва разкази за откривателя на Lactobacillus bulgaricus д-р Стамен Григоров, на основоположника на българското кино Васил Гендов, на пътешественици, просветители, банкери и художници, които днес дори не споменаваме.
Какво е накарало един млад икономист и специалист във високите технологии като Делян да се рови из архивите – най-вече разказите на роднините му за старите и уважавани софиянци от началото и средата на 20 век. А възпитаникът на НАТФИЗ Станислав Дамянов, за приятелите си – Стен, се е заинтересувал от темите на Делян и се е включил в приключението „Българите! Забравените постижения“ със своите забавни анимационни портрети на забравените българи.
От сборника може да се разбере за живота на богатия габровец Пенчо Семов, за банкера на хъшовете Димитър Горов, за пътешественика капитан Георги Георгиев и други…
В книгата са описани 11 български дами с не по-малки постижения – пътешественичките Анка Ламбрева и Люба Кутинчева, майката на Иван Вазов Съба Вазова и още ред други…
Дали двамата младежи мислят да продължат тази поредица от забравени постижения на българи – да, ще продължат с проучванията, не само в социалните мрежи, но и в библиотеки и архиви.
Дали не би било възможно именно по този начин да се изучават известните българи в училищата? Тогава сигурно историята ще се хареса на някои тийнеджъри, които мразят да учат наизуст дати, събития и факти и сигурно биха възприели по-свежия, илюстративен начин да се запознаят със строителите на историята ни – се питат Делян Момчилов и Стен Дамянов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!