Испанска класика в новия албум на арфиста Ксавие дьо Местр

В първите дни на новата 2018 година за меломаните със сигурност ще бъде удоволстие да добавят в колекцията си и компактдискът, наречен „Испанска серенада“, на френския арфист Ксавие дьо Местр. Така магията на Коледа ще продължи още малко, защото музиката на испанските майстори Мануел де Файя, Исак Албенис, Енрике Гранадос, Франсиско Тарега и др., изпълнена на арфа, звучи наистина омагьосващо. Веднага прави впечатление, че са търсени допирни точки с китарния репертоар – много от пиесите познаваме именно от него.

Интерестното в този албум е, че 44-годишният французин е поканил легендарната фламенко танцьорка Лусеро Тена, която свири на кастанети. Какъв по-испански знак от този в любими пиеси като Испански танц от операта „Кратък живот“, "Гранада", Интермецо из сарсуелата „Сватбата на Луис Алонсо“ и т.н. Тайната е всъщност, че именно запознанството на Ксавие дьо Местр с Лусеро Тена става повод за записването на този диск в една от красивите зали – "Галерия Доре", в луксозен парижки хотел.

Ксавие дьо Местр свири на арфа от 9-годишен. Въпреки че учи политология и икономика в Лондон, той продължава да усъвършенства техниката си и когато е на 16, печели първата си награда от международен конкурс в Париж. После наградите продължават – в Кардиф, Мюнхен, Виена, а през 1998 достига до върха и в най-престижния конкурс в САЩ – в Блумингтън. Исторически пробив е  назначаването му като първи арфист във Виенската филхармония – Ксавие дьо Местр е първият французин в този оркестър. Следва и още една победа в кариерата му – той е първият арфист, поканен да солира на Виенските филхармоници в редови концерт през 2002 г. Като солист е работил с големи диригенти като Рикардо Мути, Андре Превен, сър Саймън Ратъл, Даниеле Гати и др. Сериозна кариера има Ксавие дьо Местр, а със сигурност му предстоят още успехи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!