Изпълняват ли кметовете и областните управители задълженията си за почистване на речните корита 

Наложени са санкции за неизпълнени ангажименти

Снимка: БГНЕС



За изпълнението на дейностите за осигуряване на проводимост на речните корита се извършва текущ, последващ контрол, проверки по сигнали на граждани и по искане на Министерството на околната среда.  Контролът се осъществява от Басейновите дирекции, обясни Кремена Симеонова, главен експерт в отдел Управление на риска от наводнение в екоминистерството. Тя информира, че през първото полугодие на 2017 година са извършени общо 996 проверки на речни участъци с обща дължина е 739 километра -  380 от тези речни участъци са разположени в границите на населените места, а останалите са извън урбанизираните територии. 
Като цяло се изпълняват предписанията  - специално за 2016 година има съставени 20 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 17 наказателни постановления, допълни Смимеонова.

Жители на най-засегнатите от наводненията през есента на миналата година села в Община Камено подадоха сигнал за недобре почистени дерета на реките извън населените места. Около 270 души от селата Полски извор и Ливада са внесли подписка, в която настояват за предприемане на необходимите действия. Заместник-кметът на община Камено коментира как местната власт изпълнява ангажимента си за почистване на речните корита и деретата:
В момента водата тече безпрепятствено, достига до края на населените места и рязко си личи границата докъде е общинско и докъде е държавно - държавните не са пипнати. Получава се така наречената "тапа" -  водата няма къде да отиде и на практика правим едни "басейни" в селата. В Черни връх специално този проблем го няма, уточни зам.-кметът.

Около 200 хиляди лева са необходими за почистване на деретата в района на община Камено. За извън урбанизираните територии отговорността е на областната администрация. Заместник областният управител на Бургас Владимир Крумов обясни: След наводнението в област Бургас ние сме подготвили документи и сме изпратили искане до Междуведомствената комисия за възстановяване от бедствия и аварии към Министерски съвет и към Фонд "Солидарност". В петък получихме подписката от жителите на тези три села и автоматично сме я обработили и сме изпратили наново същите искания към Министерския съвет и Междуведомствената комисия, като очакваме в края на месеца, когато утвърдят бюджетите на областните администрации, да имаме предвидени финансови средства за тази дейност и да започнем фактически почистването на тези дерета извън урбанизираните територии на тези три села и не само на тях, а и на много други в цялата област.

168 речни участъка са проверени на територията на Басейновата дирекция "Западнобеломорски район". Санкциите за кметовете и областните управители може би са доказателство за това до каква степен спазват ангажиментите за осигуряване на проводимост на речните корита и деретата. Ралица Кукова, директор на Дирекция "Контрол":
През 2017 година от Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" са съставени 4 акта за административно нарушение във връзка с неосигуряване на речна проводимост и в момента са издадени 3 наказателни постановления.

Друг, но вече положителен пример идва от друг район на страната - кметът на Бойчиновци твърди, че на територията на общината няма рискови участъци и непочистени речни корита и дерета. 

 А в Пазарджишка област дронове ще следят за състоянието на речните корита - използването на тази техника се налага най-вече в труднодостъпната планинска част на региона, където работата и контролът при почистването на реките са затруднени. 

Повече по темата чуйте от звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53