Българска класика в първия концерт за годината на Националния филхармоничен хор

НФХ "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров
Снимка: БНР/Ани Петрова

В афишите на Концертен комплекс "България" се забелязва трайна тенденция - вторниците са запазени за Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов". Може би не всички вторници в календара, но достатъчно, за да се осъществи цикъла "Шедьоври на хоровата акапелна музика" и да се среща публиката с най-високите образци на хоровото творчество - ни повече, ни по-малко се очаква от най-представителния български състав, ръководен от Славил Димитров, който спечели националната анкета "Музикант на годината 2016" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

На 9 януари заглавието на концерта беше "Българска хорова класика". Певците представиха отбрани пиеси от автори, отдавна смятани за класици в музикалната история на ХХ век: от патрона на хора Светослав Обретенов и доайените Добри Христов и Александър Морфов, през Марин Големинов, Веселин Стоянов, Панчо Владигеров, Тодор Попов, Николай Кауфман до Константин Илиев, Александър Танев, Александър Текелиев, Александър Райчев, Иван Спасов и Николай Стойков. За всеки слушател, влюбен в хоровото звучене, това е завръщане към позабравените страници на хоровата ни история.

Много е трудно в един концерт да обгърнем българската хорова музика, затова това няма да е единствения концерт. Идеята да се представи изцяло българска програма се възприе добре и е факт, че хубавата публика в зала "България" много приятно реагира на това, което се случва на сцената.

По повод предизвиканата от диригента Герган Ценов дискусия за опазване и правилно стопанисване на българското музикално наследство, което да достига по-лесно до повече изпълнители и съответно - до по-широка публика, Славил Димитров коментира:
В хоровата музика, разбира се, също има такива проблеми, особено за нещата, които са само в оригинал и не са съхранени добре. Ние всички правим каквото е по силите ни за опазване на това наследство, но нямаме достъп до всичко, което е написано - пазено в архивите на различни институции и в семействата на композиторите. Понякога е доста трудна комуникацията. Но в този ред на мисли аз искам да обърна внимание и на друго: Има фондации, които носят имената на български композитори и тяхната задача по устав е да правят точно това. Аз бих ги попитал как по-точно те са съдействали за съхранението, защото много неща дори на Панчо Владигеров са оставени като ръкопис - това е недопустимо при действащи три фондации на негово име.

Цялото интервю с диригента Славил Димитров и документален запис от концерта на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов", наречен "Българска хорова класика", чуйте в звуковия файл.

Следващият концерт на състава е под диригентството на София Бърдарска и ще представи програма с мадригали, създадени между 16-и до 20-и век.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!