"Зимни мечти" и солистка от Русия в поредния концерт от сезона на Радиооркестъра

Екатерина Мечетина

Под диригентската палка на Марк Кадин Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни Прелюдия за оркестър „Мечти“ от Александър Скрябин, Концерт за пиано и оркестър №1 от Сергей Рахманинов и Симфония №1 „Зимни мечти“ от Пьотр Илич Чайковски. Концертът е на 26 януари от 19.30 ч. в зала "България".

Маестро Кадин разказа за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт":

Много ми е приятно да представя пред софийската публика тази руска програма с произведения от Скрябин, Рахманинов и Чайковски, писани в началото на творческия им път – т.е. това са шедьоври, но писани от все още недотам прочути автори, преди те да станат знаменитости. Сергей Рахманинов пише Първия си клавирен концерт, когато е още 17-годишен. Сега дори не можем да си представим, че един 17-годишен младеж би създал нещо подобно. И изобщо светът много се е променил. Произведенията, които ще изпълним с Радиооркестъра в петък, много рядко се изпълняват на сцена, предвид техническата им трудност, която изисква много работа и големи усилия в репетиционния период. Не всеки оркестър и пианист иска да се занимава с това. Но ето че ние сме амбицирани да го направим и публиката ще има възможност да го оцени на концерта в зала "България".

Отделно искам да акцентирам върху нашата впечатляваща солистка – Екатерина Мечетина, известната руска пианистка. Тя е млада, но вече от доста години е на сцената. Може да се каже, че началото на нейния творчески път е щастлив, защото съдбата ѝ подарява среща с трима от големите музиканти на нашето време – Мстислав Ростропович, Родион Шчедрин и Владимир Спиваков. Всеки от тях много високо е ценил и е обичал Катя, и се е старал тя да участва в техни общи проекти. Сега Екатерина Мечетина пристига за първи път в България и се радвам, че българската публика ще се запознае с нея, а тя ще се запознае със София.

Защо Концерт за пиано и оркестър №1 от Рахманинов е по-малко известен и свирен от останалите според маестро Марк Кадин - чуйте в интервюто в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!